COMERÇ INTERNACIONAL
Economia 28/06/2019

La guerra comercial entre els EUA i la Xina domina la reunió del G-20

L’aposta de Trump pel proteccionisme dificultarà una declaració a favor del lliure comerç

Dolors Rodríguez
3 min
El president nord-americà, Donald Trump, baixant de l’avió presidencial a Osaka (Japó), on se celebra la cimera del  G-20.

PequínLes tensions comercials entre Washington i Pequín, que podrien desestabilitzar el creixement de l’economia mundial, condicionen l’agenda de la cimera del G-20 que comença avui a Osaka (Japó) i que també ha d’abordar altres problemes com ara el canvi climàtic, la protecció mediambiental i la regulació del sector digital.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els caps d’estat i de govern dels països que integren el G-20 celebren avui i demà una de les reunions més importants des de l’inici de la crisi financera mundial amb poques perspectives d’aconseguir grans consensos. L’aposta dels Estats Units pel proteccionisme fa molt difícil que es pugui aconseguir una declaració conjunta a favor del lliure comerç.

El primer ministre del Japó, Shinzo Abe, en la seva posició d’amfitrió de la cimera, va declarar en roda de premsa que l’objectiu de la reunió és no emfatitzar les discrepàncies sinó trobar punts en comú.

Unes bones intencions que van topar ràpidament amb la realitat. Abans de desplaçar-se ahir dijous a Osaka, Donald Trump, fidel al seu estil, no va dubtar a llançar dards contra els altres participants. Va qualificar Alemanya de soci poc fiable, va posar en dubte el futur del tractat de defensa amb el Japó, va amenaçar l’Índia amb pujades de taxes i no va dubtar a provocar Pequín amb l’amenaça d’imposar aranzels a 325.000 milions de dòlars en importacions de productes xinesos.

La reunió entre Donald Trump i el president xinès, Xi Jinping, prevista per a dissabte, és el punt fort de la cimera, ja que les tensions entre la primera i la segona economia del món són una de les grans amenaces per al creixement global.

Malgrat les advertències de Trump, hi ha indicis que els dos països podrien arribar a algun tipus d’acord. El diari hongkonguès South China Morning Post publicava ahir que s’havia aconseguit una treva provisional que implicaria congelar noves pujades d’aranzels i donar-se temps per negociar fins a final d’any.

Però a la Xina, a més del problema dels aranzels, li preocupa el veto nord-americà a Huawei. Pequín ho entén com un torpede per evitar que el gegant asiàtic lideri la tecnologia 5G. Tant Xi com Trump estan sotmesos a fortes pressions per arribar a un acord. Els agricultors nord-americans pateixen la caiguda d’exportacions a la Xina i sectors industrials han advertit de l’augment de costos a causa de la guerra aranzelària. A Trump, que es prepara per a un any electoral, pot ser que no li interessi insistir amb la guerra comercial.

Desacceleració a la Xina

Xi Jinping arriba a la reunió del G-20 després de visitar Corea del Nord i Rússia, uns viatges que li permeten potenciar el seu perfil de líder regional. Es presenta com un ferm defensor del lliure comerç, però pateix la pressió de la desacceleració de la seva economia. A més, les manifestacions a Hong Kong en contra de la llei d’extradició a la Xina posen el focus internacional en la falta de llibertats i de seguretat jurídica en territori xinès. És una imatge que no ajuda a promoure les tecnològiques xineses.

En la cimera del G-20, el Japó espera que s’arribi a algun tipus d’acord per prohibir els plàstics d’un sol ús i reduir els residus plàstics a l’oceà. Ja serà més difícil arribar a un acord sobre la lluita contra el canvi climàtic, atesa la posició contrària dels Estats Units.

stats