Guia per demanar els nous ajuts de la Generalitat per a afectats per ERTO, empreses i autònoms

Les prestacions es podran demanar a partir del 15 de febrer excepte els autònoms, que ho hauran de fer a partir del 19

3 min
Un centre comercial de Barcelona

Gairebé dues setmanes després de l'aprovació del Govern, el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquest dilluns les bases per optar a la línia d'ajuts directes de la Generalitat de 618 milions d'euros destinades a part dels treballadors afectats per expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO), petites empreses, microempreses, cooperatives i autònoms. Però quins són els passos per sol·licitar aquests ajuts? Els desgranem.

Qui els pot sol·licitar?

Hi haurà tres grans col·lectius que se'n beneficiaran. El primer, treballadors amb baixos ingressos en situació d'ERTO o amb contracte fix discontinu amb dret a la prestació extraordinària. El segon, microempreses, petites empreses i cooperatives amb treballadors en situació d'ERTO. I, finalment, els autònoms més afectats per l'actual crisi sanitària.

Quines condicions han de complir les empreses per optar a l'ajut?

Primer de tot han de tenir la seu social a Catalunya i els seus treballadors han d'estar en ERTO amb data 31 de gener del 2021. Hi podran optar les petites empreses de menys de 50 treballadors i amb una facturació anual de fins a 10 milions d'euros; les microempreses de menys de 10 treballadors i unes vendes anuals inferiors a 2 milions d'euros, i les cooperatives de menys de 50 empleats o socis i uns ingressos de fins a 10 milions d'euros. D'aquesta línia queden exclosos els autònoms a títol individual, les fundacions i les empreses participades en més d'un 50% per capital públic.

Quan s'obre el termini per a aquest col·lectiu per demanar aquests ajuts?

A partir del dilluns 15 de febrer a les 12.00 hores o el dilluns 22 de febrer també a les 12 però de manera telemàtica a través del Canal Empresa. Les subvencions s'atorgaran per ordre d'arribada i el criteri de valoració serà la disminució de la facturació de l'exercici 2020 respecte a l'any anterior. En cas que l'empresa que sol·licita les ajudes s'hagi creat després de l'1 de gener del 2019, es prendran com a referència els resultats dels últims mesos del 2019. Per rebre aquests ajuts, els negocis hauran de comprometre's a mantenir el mateix nombre de treballadors que tenien el desembre del 2020 fins al pròxim 31 de desembre.

I els treballadors en ERTO, quins requisits han de complir per optar a les ajudes?

Han de tenir el seu domicili en un municipi de Catalunya, han d'estar inclosos dins un ERTO a desembre del 2020 amb suspensió total o parcial de la seva jornada per causes relacionades amb el covid-19 i han d'estar cobrant la prestació contributiva per desocupació del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) o bé han de tenir pendent el reconeixement de la prestació per part del SEPE.

Quins ajuts rebran aquests empleats?

Serà un pagament únic que rondarà els 600 euros i que es preveu que arribi a 175.000 persones. El període per sol·licitar-lo s'obre el pròxim dilluns a les 9 del matí i acabarà el 25 de febrer a les 15 hores.

I els autònoms, quines prestacions poden sol·licitar?

Els autònoms podran demanar, com ja ho han fet en altres ocasions, una ajuda de 2.000 euros que serà compatible amb la resta de prestacions de la Generalitat. Tant en el cas dels autònoms com en el cas dels treballadors en situació d'ERTO, l'ordre d'inscripció no determinarà la preferència en l'atorgament de l'ajut. Per aconseguir l'ajut, el treballador per compte propi ha d'estar donats d'alta al Règim Especial de Treballadors Autònoms o per compte propi de la Seguretat Social (RETA). D'altra banda, el nombre de persones treballadores autònomes i les persones contractades per compte aliè a una unitat de negoci no pot ser superior a sis. A les ajudes també hi poden accedir els treballadors per compte propi donats d'alta en una mutualitat com a sistema alteratiu al RETA.

Quan s'obre el termini per als autònoms?

A partir del divendres 19 de febrer a les 9.00 hores i s'acabarà el divendres 26 de febrer a les 15 hores.

stats