Economia 11/04/2013

Guindos anuncia un arbitratge ràpid per als col·lectius més vulnerables afectats per preferents

El ministre d'Economia avança que la comissió de seguiment de les preferents quedarà constituïda la pròxima setmana

2 min
"FA UN ANY ÉREM ELS MALS ALUMNES"
 L'última vegada que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, va assistir a un col·loqui de Nueva Economía va ser fa un any, i ahir ho va aprofitar per dir que ara la situació és millor. "Fa un any érem els mals alumnes", va afirmar.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha anunciat aquest dijous la creació d'una comissió de seguiment de les participacions preferents que quedarà constituïda el proper dimecres 17 d'abril. Aquest òrgan establirà els criteris perquè els afectats puguin acollir-se a un arbitratge que, segons el ministre, donarà prioritat als col·lectius més vulnerables a través d'un "procediment ràpid".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El ministre d'Economia ha fet aquest anunci durant el debat de convalidació del decret Llei de Protecció als titulars de determinats productes d'estalvi i inversió on ha afegit que el procediment per la via ràpida tindrà en compte els afectats amb menys ingressos, els d'edat avançada, els que tinguin més càrregues familiars, aquells que no tenien coneixements financers quan les van adquirir i els que tenen una major proporció d'estalvis invertits.

El ministre també ha confirmat que també podran accedir a l'arbitratge aquells titulars de preferents d'entitats nacionalitzades que ja s'hagin beneficiat del canvi per accions a principis del 2012.

Segons De Guindos, el govern ha buscat mesures de correcció per fer front a un "problema heretat" i ha subratllat que "si s'haguessin aplicat aquestes modificacions fa anys, ara no hi hauria 300.000 afectats". Entre les mesures aplicades, ha defensat, s'ha "modificat el marc normatiu, restringint l'accés, augmentant la transparència i comercialització i intensificant els poders del mercat nacional de valors".

Ha defensat l'arbitratge per donar solució als afectats per les participacions preferents argumentant que a través d'aquesta via ja s'ha donat solució a més de 16.000 casos a Nova Caixa Galícia i a prop de 10.000 a Catalunya Bank. En aquest sentit, ha puntualitzat que quasi 26.000 estalviadors ja han pogut recuperar els seus estalvis "de manera immediata i a uns costos assequibles que eviten emprendre procés judicial llarg i costós".

El sistema d'arbitratge, ha afegit el ministre, es mantindrà obert fins que s'analitzin tots els casos d'estalviadors que es decantin per aquesta via i ha afegit que el FROB ja ha donat llum verda als procediments d'arbitratge a Bankia.

Des del Partit Socialista, el diputat Antonio Hurtado ha expressat el seu suport a les més de 300.000 persones afectades per les participacions preferents i ha demanat al govern espanyol que s'abordi aquesta problemàtica com un problema d'estat i s'hi trobi una solució d'estat i que suspengui un Reial Decret que quedarà validat avui pel Congrés amb el suport del Partit Popular.

stats