Economia 28/09/2016

Les hipoteques sobre habitatges creixen menys d'un 1% a Catalunya

La sentència del Suprem que anul·la diversos contractes per les clàusules d'interessos de demora provoca una davallada a les estadístiques. Espanya registra un descens del 14,9%

Júlia Manresa
2 min
S'accelera el nombre d'hipoteques per comprar habitatges i creix el volum mitjà dels préstecs.

BarcelonaEs trenca una tendència de recuperació del nombre d'hipoteques signades a Catalunya i al conjunt d'Espanya. Segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) aquest dimecres, es van signar un total de 3.432 hipoteques al juliol, una xifra que no es registrava des de finals del 2015 però influïda per la decisió dels registres de la propietat de suspendre la inscripció d'algunes hipoteques després de la sentència del Tribunal Suprem que declarava abusives les clàusules sobre els tipus d'interès de demora.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest volum d'hipoteques suposa un 17,5% menys de les que es van signar el mes anterior i només un 0,9% més de les signades el mateix mes del 2015. A Espanya se'n van signar un total de 18.706, cosa que suposa una caiguda interanual del 15%, i trenca, així, 25 mesos consecutius d'ascensos.

De fet, però, com que aquestes xifres queden alternades per aquesta suspensió de diversos contractes, l'INE precisa que, un cop solucionats els defectes de les hipoteques afectades, es tornaran a inscriure als registres.

A Catalunya, s'encadenaven 26 mesos seguits d'ascensos a un ritme molt superior, amb un repunt molt significatiu al juny, quan el nombre d'hipoteques es va disparar un 51%.

Menys capital prestat

Aquesta frenada en el nombre total d'hipoteques constituïdes sobre habitatges també frena el ritme de creixement en el volum de capital que suposen aquests tipus de préstecs. En concret, a Catalunya es van signar hipoteques per valor de 430 milions d'euros, un 2,5% més que el juliol del 2015, però un 23% menys que el mes anterior.

A Espanya, l'import mitjà de les hipoteques va arribar als 115.540 euros, un 10,1% més que el mateix mes del 2015. El capital prestat, però, va ser de 2.161 milions d'euros , un 6,3% menys que l'any anterior.

Per comunitats, el setè mes de l'any van ser Andalusia, Catalunya i Madrid les que van prestar més hipoteques. Tot i això, totes les autonomies van registrar taxes negatives interanuals, amb Astúries (-69%), Castella-la Manxa (-42%) i el País Basc (-42%) al capdavant.

stats