Fiscalitat

Hisenda començarà a igualar els impostos de patrimoni i successions entre comunitats l'any vinent

La ministra Montero també preveu elevar el tipus mínim de l'impost de societats a partir del 2022

ARA
2 min
La portaveu María Jesús Montero.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assegurat aquest dilluns que el seu executiu inclourà alguns dels canvis de la reforma fiscal als pressupostos generals de l'Estat per al 2022, com ara els vinculats a l'impost de societats, el de patrimoni i el de successions. Així doncs, algunes d'aquestes modificacions entrarien en vigor l'any vinent, fins i tot abans que el comitè d'experts que abordarà la reforma enllesteixi l'informe. L'objectiu del govern espanyol és que aquest grup –que, com va explicar l'ARA, liderarà el catedràtic i ideòleg de les balances fiscals de Zapatero Jesús Ruiz-Huerta— treballi per avançar cap a "l'harmonització fiscal" entre comunitats i acostar-se a la mitjana europea de recaptació d'impostos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre altres tributs, el grup estudiarà la tributació de l'economia digital, l'impost de societats i el de patrimoni, a més de la fiscalitat ambiental. Les propostes es lliuraran abans del 28 de febrer del 2022, encara que Montero ja ha avançat que tenia "especial interès" per modificar algunes taxes de cara als pressupostos vinents. "La idea és que, independentment que el document final es pugui enllestir d'aquí un any, [els experts] vagin anticipant alguns treballs sobre les figures tributàries en què vagin avançant perquè el govern pugui tenir-los en compte per preparar els pressupostos del 2022", ha dit.

Montero també ha confirmat que aquests avançaments de les propostes fiscals podran servir per a una altra assignatura pendent, el nou model de finançament autonòmic. També és un element indissoluble d'aquesta reforma, perquè el sistema autonòmic necessita més recursos i té, de manera general, un infrafinançament, ha insistit la ministra d'Hisenda. Segons Montero, un cop l'executiu disposi dels primers textos elaborats pel comitè, se sotmetran a debat i "formaran part de l'anàlisi política perquè la implementació sigui tan ràpida com sigui possible, però sempre escoltant i acompanyant el sector econòmic".

Evitar el dúmping fiscal

Pel que fa a l'harmonització que va reclamar el grup d'ERC al Congrés i que el comitè haurà d'estudiar, Montero ha afirmat que caldrà analitzar "la contribució addicional que han de fer els grans patrimonis al conjunt de les arques públiques". En aquest sentit, ha incidit que s'estudiarà com i de quina manera s'han de descentralitzar alguns tributs i amb quines condicions s'ha de fer per no produir asimetries al conjunt del territori o deixar buides de contingut algunes figures fiscals. Amb aquest plantejament, el govern espanyol vol evitar situacions de dúmping fiscal com les que s'han produït a la Comunitat Autònoma de Madrid.

De fet, sobre el debat tributari el govern espanyol va mostrar suport a la proposta de la secretària del Tresor dels EUA, Janet Yellen, per tirar endavant un tipus mínim per a l'impost de societats a tot el món. Montero ha recordat que el govern nord-americà també s'ha expressat sobre la necessitat d'obtenir "més eficàcia" amb les taxes que abonen les corporacions, perquè tenen "un rendiment baixíssim a escala internacional".

stats