Economia 06/07/2017

Montoro dona ara una dècima més de dèficit a les autonomies

El ministre creu que quadrarà els comptes tot i els nous anuncis de despesa i de rebaixes d’impostos

Júlia Manresa
4 min
La reunió del consell de política fiscal i financera d'aquest dijous.

MadridApujar la despesa pública, abaixar l’IRPF, donar més marge de dèficit a les comunitats, pagar les pensions i, a més, complir amb els objectius de dèficit. Tenint en compte que Espanya és el país de la Unió Europea amb un dèficit més elevat, aconseguir tots aquests propòsits alhora sembla la quadratura del cercle, però totes aquestes són mesures que el govern de Mariano Rajoy -amb el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, com a braç executor- ha anat anunciant en els últims dies. L’executiu popular ha de negociar els pressupostos per al 2018 en minoria i amb el PSOE liderat de nou per Pedro Sánchez, que no sembla tan senzill de convèncer com la gestora que va governar el partit durant la negociació dels últims pressupostos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La política econòmica de Montoro s’ha convertit en un exercici de funambulisme. A principis de setmana el govern espanyol aprovava en consell de ministres un augment del sostre de despesa per primer cop des del 2014. La pujada serà, en concret, de l’1,3%, cosa que significa que el 2018 l’Estat gastarà uns 1.500 milions més. Alhora, però, anunciava una rebaixa de l’IRPF, una concessió a les exigències de Ciutadans, formació que ahir va detallar que l’impacte total de la rebaixa serà de 2.000 milions. Per tant, l’Estat preveu gastar 1.500 milions més alhora que n’ingressarà 2.000 menys.

Però ahir Montoro encara complicava més la situació, ara per aconseguir el suport del PSOE: les comunitats disposaran d’una dècima més de dèficit el 2018 i el 2019. Així ho confirmava el ministre, que va convocar per demà mateix un Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). La setmana passada ja es va celebrar un CPFF, que va acabar amb totes les comunitats socialistes i Catalunya votant contra la proposta del ministre de mantenir l’objectiu de dèficit per al 2018 al 0,3% del PIB i al 0% el 2019. Montoro, però, va imposar el seu criteri, ja que té la majoria dels drets de vot del CPFF.

Ahir, en canvi, a les portes d’una reunió amb Pedro Sánchez i Mariano Rajoy i davant el risc que el Congrés (per la negativa del PSOE) no aprovi aquests objectius, lligats al sostre de despesa, Montoro va anunciar que retirava el projecte de llei per renegociar amb les comunitats i perquè així “tant de bo” aconsegueixi el suport del PSOE. Per això, tot i que l’augment de l’1,3% del sostre de despesa no es toca, el consell de ministres de divendres tornarà a aprovar la llei, però ara amb els objectius de dèficit del 0,4% per al 2018 i del 0,1% el 2019 per a les comunitats, que són majoritàriament socialistes.

Tècnicament el canvi no afecta l’objectiu de dèficit per al conjunt de les administracions perquè la dècima que es concedeix a les comunitats es resta de la Seguretat Social. Tot i això, com recordava ahir José Luis Escrivá, el president de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), la Seguretat Social és la que de ben segur no complirà amb els objectius de dèficit fixats i, fins i tot, pot augmentar-lo.

De fet, Escrivá recordava que els ingressos de l’Estat “no creixen tant com caldria esperar amb l’actual ritme de l’economia” i que despeses com el rescat de les autopistes i la venda final de Bankia s’hauran d’assumir aviat. El president de l’Airef també va avisar que les baixades d’impostos han d’estar condicionades “al que es faci amb les despeses”.

L’executiu de Rajoy, però, ho ignora: “Els ingressos van tan bé que ja no es discuteix si hi arribarem, sinó com ens gastarem el que sobra”, proclamava ahir el secretari d’estat de Pressupostos, Alberto Nadal, al mateix temps que anunciava que el cost de la nova llei d’autònoms serà de 1.000 milions. Una quantitat que s’emporta bona part de l’augment del sostre de despesa i que es fa més difícil d’assolir amb unes pensions que cada any necessiten 4.000 milions més alhora que la rebaixa de l’IRPF restarà 2.000 milions. Però, amb el creixement de l’economia, el govern espanyol es manté convençut d’aconseguir la quadratura del cercle.

LES ÚLTIMES MESURES DEL MINISTRE D’HISENDA

Rebaixa de l’IRPF

Ciutadans avançava ahir que la rebaixa de l’IRPF tindria un impacte de fins a 2.000 milions i aclaria que només afectaria les rendes baixes. Montoro puntualitzava que aquesta rebaixa no tocarà el tipus de l’impost, sinó que es pot assolir a través de modificar el mínim exempt, actualment situat als 12.000 euros, i amb pujades en deduccions a la quota.

Més despesa

El govern de Rajoy va aprovar dilluns un increment d’un 1,3% del sostre de despesa, que suposa uns 1.500 milions més per gastar el 2018 del que ha tingut aquest any i la primera pujada des del 2014. Aquest increment, inferior al que demanaven la majoria de grups parlamentaris, té el suport de Ciutadans gràcies precisament a l’acord per a la rebaixa de l’IRPF.

Una dècima més

L’inesperat anunci d’ahir va ser concedir una dècima més de dèficit a les comunitats de cara al 2018 i el 2019. Les comunitats del PSOE (que són majoria) s’havien oposat la setmana passada als límits del 0,3% i del 0% fixats inicialment per a aquests anys i perillava la convalidació de la mesura al Congrés. Per això, Montoro ahir va concedir una dècima més.

La llei d’autònoms

Una altra de les condicions que va posar Ciutadans va ser l’aprovació d’una nova llei d’autònoms, amb més incentius i facilitats per a aquest col·lectiu, que ahir el secretari d’estat de Pressupostos, Alberto Nadal, xifrava amb un cost de 1.000 milions d’euros. Justament aquest és bona part de l’augment previst, que implica l’increment de l’1,3% del sostre de despesa.

stats