Economia 21/12/2015

L'Íbex-35 rep amb pèrdues importants el resultat electoral del 20-D

La borsa espanyola reacciona amb pessimisme davant l'escenari d'incertesa postelectoral a Espanya

Ara
2 min
Mariano Rajoy, acompanyat d'altres membres del PP, saluda des del balcó de la seu després dels resultats de les eleccions del 20-D / REUTERS

La borsa espanyola ha reaccionat aquest dilluns amb pèrdues després dels resultats que han deixat les eleccions del 20-D. L'Íbex-35 ha tancat la sessió amb una caiguda del 3,62%, que ha situat tots els valors de l'índex en negatiu. Les males xifres han fet decaure també la cotització del selectiu espanyol, que ha quedat aturada als 9.365 punts. Les dades de la jornada, que han situat l'Íbex-35 clarament per sota de la cota psicològica dels 9.500 punts, significa la caiguda més gran des del passat 24 d'agost, quan va perdre un 5,01% arrossegat pels dubtes al voltant del creixement de la Xina.

Ja al migdia, l'índex patia una caiguda del 2,71% després de nedar en els números vermells durant tot el matí. L'índex espanyol ha engegat la jornada caient ja més d'un 2% en obrir i s'ha situat en 9.481 punts bàsics. Analistes de Renta 4 consultats per Efe, lligaven el descens al panorama incert de govern que han deixat els comicis generals. El PP ha perdut la majoria i l'escenari de possibles pactes, amb Podem irrompent com a tercera força al Parlament espanyol, s'augura complicat.

La prima de risc espanyola, que és el diferencial entre el bo espanyol a deu anys i el seu homòleg alemany, ha escalat 9 punts respecte a divendres i s'ha situat en 123,22 punts bàsics. La cotització de l'euro s'ha situat en 1,0924 dòlars.

Les principals pèrdues borsàries a l'Íbex al tancament de la sessió han sigut pels valors dels bancs, que s'han vist fortament perjudicats per les tensions del deute públic i de la prima de risc. En aquest sentit, CaixaBank ha perdut un 7'44%, el Banco Popular un 6,9% i Bankia un 5%. En la mateixa línia, però amb pèrdues lleugerament menors, s'han situat els valors del Banco Santander (4,8%), el BBVA (4,7%), el Banc Sabadell (4,67%) i Bankinter (3,67).

Així doncs, el Santander no ha aconseguit escapar dels números vermells tot i haver anunciat aquest dilluns mateix la compra del portuguès Banif. També Merlin Properties, que s'ha estrenat a l'Íbex ocupant la vacant que ha deixat Abengoa, ha començat amb pèrdues de l'1,88%.

A Europa, les borses han engegat la setmana amb un lleuger retrocés. Com l'Íbex-35, París i Frankfurt han tancat també amb pèrdues d'un 0,54% i d'un 0,34% respectivament. Per la seva banda, Londres ha tancat la seva sessió gairebé plana, amb uns guanys del 0,17%.

stats