Economia 27/05/2021

L’ICF rectifica i diu ara que ja ha demanat la fitxa bancària al Banc d’Espanya i el BCE

Cursa entre Esquerra i Junts per la paternitat del projecte, que fa deu anys que cueja

2 min
Pere Aragonès i Jordi Sànchez, en la presentació de l'acord de Govern entre Esquerra i Junts.

L’Institut Català de Finances ja ha demanat la fitxa bancària, la llicència que expedeix el Banc Central Europeu i que li permetrà convertir-se en un banc a dreta llei. Així ho ha confirmat la institució, propietat de la Generalitat, en un comunicat hores després que el president Pere Aragonès ho afirmés en una entrevista a TV3.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Això contradiu la informació que el mateix ICF donava als mitjans de comunicació la setmana passada. En concret, divendres passat l’ICF va assegurar a l’ARA que demanar la fitxa era "un objectiu a futur" i que continuaven "treballant per demanar-ho". En realitat, això era fals i la llicència es va sol·licitar el març passat, segons va revelar Aragonès i ara admet l’ICF.

Cursa entre partits

En realitat, el que ha passat aquests dies és una cursa per atribuir-se el mèrit de l’obtenció de la fitxa, un objectiu que l’ICF persegueix des de fa més d’una dècada. El departament d’Economia (que és qui tutela l’ICF i fins ara estava en mans d’Esquerra) ha fet una feina minuciosa per preparar la sol·licitud però, tot i així, va preferir no explicar-ho considerant que fer-ho públic podia perjudicar el projecte, que el Banc d’Espanya mira amb recel.

Però tot va canviar divendres passat, quan l’ARA va avançar el nomenament de Jaume Giró al capdavant d’Economia i JxCat va assegurar que una de les funcions principals del nou conseller seria l’obtenció de la llicència bancària per a l’ICF. De sobte, Esquerra es va trobar que Junts podia capitalitzar un projecte per al qual ha treballat des de fa temps. I això explica que l'antic equip del departament d'Economia (i, de rebot, l’ICF) hagin canviat d'estratègia i hagin anunciat de sobte la sol·licitud de la llicència bancària, segons expliquen fonts del Govern.

Aquest mateix dijous, a més, la Generalitat ha acordat autoritzar aquesta entitat perquè constitueixi ICF Banc "sempre que s’obtinguin totes les autoritzacions administratives".

Un procés que dura un any

El procés per obtenir la llicència dura aproximadament un any. Tot i que és el BCE qui dóna aquest permís, el Banc d’Espanya ha de fer un informe previ que validi la petició. El Govern sempre ha temut les traves que el Banc d’Espanya posi a aquesta tramitació, però les fonts consultades asseguren que el projecte és "sòlid" com perquè no se li puguin posar obstacles.

El conseller delegat de l’ICF, Víctor Guardiola.

Segons el conseller delegat del futur banc, Víctor Guardiola, aconseguir aquesta llicència permetrà que l’ICF tingui accés a "més recursos i a més bon preu". A més, també podria oferir dipòsits als ciutadans, però "una altra cosa és que ens interessi" fer-ho, segons va explicar Guardiola a aquest diari.

stats