Immobiliari
Economia Immobiliari 25/09/2022

Batussa immobiliària entre el Barcelona Meeting Point i The District

The District omplirà el buit del Meeting Point a la Fira i fa bullir el malestar al CZFB

3 min
El Barcelona Meeting Point 2019 condensa el procés d’innovació en el sector immobiliari

BarcelonaLa tensió és palpable a l'interior del DFactory, la seu del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB), des que fa unes setmanes es va confirmar la celebració d'un nou esdeveniment dedicat al sector immobiliari a la Fira de Barcelona: The District, organitzada per l'empresa Nebext i presidida pel conegut inversor immobiliari Juan Velayos. La notícia no va caure bé al CZFB, que la va rebre com una agressió contra l'emblemàtica fira immobiliària Barcelona Meeting Point (BMP), fundada per Enrique Lacalle i actualment gestionada pel Consorci. "Es pensen que venen a substituir el Meeting Point, però no creiem que ho aconsegueixin", assegura una font de la institució a l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El fet és que la primera edició de The District se celebrarà entre el 19 i el 21 d'octubre al recinte de Montjuïc de la Fira de Barcelona, exactament en les mateixes dates en què tradicionalment se celebrava un BMP que enguany no es durà a terme. De fet, en diverses ocasions hi ha hagut dubtes sobre la continuïtat del Meeting Point, que després de la pandèmia es va incloure com un dels salons sectorials del BNEW, i no quedava clar si tornaria a tenir entitat per si mateix.

L'explicació del Consorci és que després de la pandèmia es va voler valorar una "reformulació" del conegut congrés, al·legant que "en els darrers anys la gent ha canviat la manera de comprar immobles i buscar habitatge, i, per tant, l'esdeveniment també s'havia de reenfocar cap a aquests nous hàbits", diuen des de la institució. "És per aquest motiu que es va decidir incloure el Meeting Point com una branca del BNEW fins que es trobés la nova fórmula", comenten.

Per a molts, això va marcar el final del BMP i va ser aleshores que Nebext, l'organitzadora de coneguts congressos com l'Advanced Factories a Barcelona o el Rebuild de Madrid, liderada per Albert Planas, va aprofitar el buit que deixava el Consorci. Planas va proposar per a la presidència del The District Juan Velayos, exconseller delegat de Renta Corporación i soci fundador de la inversora JV20, que en declaracions a l'ARA explica que "s'ha aprofitat el buit del BMP, però ara serà diferent, serà una fira més adreçada als inversors en real estate que no pas al gran públic com era el BMP".

Això va molestar la institució dirigida per Pere Navarro, i va ser un punt d'inflexió per al retorn del BMP: "El Meeting Point no ha mort i, per tant, ningú el substitueix. De moment se celebra juntament amb el BNEW i ja vam anunciar que el 2023 es tornarà a celebrar de forma independent, aleshores ja haurem tingut temps de reformular-lo", asseguren des del Consorci.

I com tornarà? "Tindrà un format més modern, més pensat per a les noves maneres de buscar habitatge i també premiant la sostenibilitat en el real estate. No sabem si tindrà el mateix nom, però el més important és que tornarà, i tornarà millor", responen taxatius des del Consorci.

El BMP de referència

El Barcelona Meeting Point va néixer el 1997 fundat pel reconegut empresari Enrique Lacalle, i des d'aleshores es va posicionar com el saló de referència del sector immobiliari de tot Espanya. El mateix Lacalle, contactat per l'ARA, assegura que "substituir un BMP és molt difícil, i en els pocs mesos que porten preparant el The District dubto que ho aconsegueixin, però ja es veurà". De fet, en paraules de Lacalle, el Meeting Point va arribar a omplir 22.000 metres quadrats a la Fira, més de 250 expositors i entre 30.000 i 40.000 visitants.

Tot i que Lacalle s'ho mira ja amb distància –va deixar la presidència del BMP l'any 2015–, sí que considera que "tenia més lògica que fos el Consorci qui organitzés tant la fira immobiliària com el saló de la logística SIL, perquè tot plegat era molt productiu per a la ciutat i per als sectors. Ara ja es veurà què passa".

Convivència forçosa

Segons explica el Consorci a l'ARA, "The District volien fer un projecte conjunt amb el CZFB, però finalment no es va arribar a cap acord perquè des de la institució no es veia gens clar". Velayos, però, ho nega: "No hi ha hagut intenció de fer res conjuntament amb el Consorci, que jo sàpiga".

La visió d'uns i altres és radicalment diferent. "Han sigut uns aprofitats", reblen des del Consorci. D'altra banda, tenint en compte que el Barcelona Meeting Point té intenció de recuperar el seu lloc a partir de l'any vinent i que, alhora, The District neix amb una "vocació anual", podran conviure ambdós congressos?

Segons l'inversor, "no hi hauria d'haver cap problema i seria lògic que convisquessin els dos esdeveniments, perquè l'ADN entre l'un i l'altre és força diferent". Però segons el Consorci "podrien conviure, però no té cap sentit, el BMP sempre ha sigut i ha de seguir sent la fira immobiliària de referència".

Per la seva banda, el Consorci de la Zona Franca presentarà el dimecres 28 de setembre la tercera edició del BNEW, que se celebrarà entre el 3 i el 6 d'octubre i mantindrà la branca immobiliària amb el que en un altre moment hauria estat el BMP.

Les claus de The District, la nova fira barcelonina per a inversors de 'real estate'

El president de The District, Juan Velayos, assegura que el principal tret característic de The District és que se centrarà en els inversors en real estate, un sector "en part infravalorat" pel que fa als congressos i que "fins ara no tenia el seu esdeveniment adequat". L'inversor explica que aquest nou congrés "no va tan enfocat al producte, sinó que estarà marcat per temes que interessen al capital, com l'equity i el deute". A més, només obrirà una part expositiva al gran públic el darrer dia de l'esdeveniment.

"Crec que Catalunya i Espanya no tenen un gran esdeveniment pensat per a inversors amb ADN propi, que parli del que interessa al capital, i crec que hi ha de ser. Barcelona fa temps que no està catalogada com a real estate friendly [amable amb el real estate]".

The District espera en aquesta primera edició uns 7.000 assistents i els organitzadors esperen que "es consolidi any rere any per ser el gran congrés de referència del sector immobiliari". Alguns dels expositors confirmats són AEDAS Homes, Anticipa, CBRE, JLL, NEINOR Homes i Servihabitat, entre altres.

stats