Habitatge
Economia Immobiliari 25/02/2023

Escanyats per l'espera del bo jove de lloguer: "Ara ja només posem l'aigua calenta als matins"

Beneficiaris de l'ajuda denuncien que els falten per cobrar fins a sis mesos i Habitatge justifica el retard per "l'acumulació de convocatòries"

4 min
Pisos lloguer

Barcelona“Jo estic pendent de cobrar 1.500 euros de l’any passat i els dos mesos del 2023”. “A mi em deuen des del juliol. No estic posant la calefacció perquè si no no arribo”. “A mi em diuen que encara no tinc data de pagament”. Al xat de Telegram, la Mariam, el Xevi i el Rafael intercanvien missatges amb un centenar més de persones per intentar esbrinar quan cobraran el que els falta de l’ajuda del bo jove de lloguer estatal. També hi ha alguns sol·licitants del bo jove autonòmic que intenten resoldre dubtes. En total hi ha més de 130 membres, però cada dia s'hi afegeix més gent.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

“Quan vam rebre el primer pagament vaig dir 'ja podrem tenir la caldera encesa tot el dia', però ara només posem l'aigua calenta als matins per dutxar-nos". El Xevi comparteix un pis amb la seva parella al districte barceloní del Besòs i el Maresme, pel qual paguen 714 euros cada mes. Té 29 anys i cobra uns 21.700 euros bruts anuals treballant com a dinamitzador social. Com que compleix els requisits i va ser dels primers a fer la sol·licitud, al setembre va rebre la notificació que li havien concedit l'ajuda. A l'octubre, li van ingressar els mesos del gener al juny del 2022, ja que el bo jove de lloguer estatal és de caràcter retroactiu. D'ençà de llavors, el Xevi ha seguit presentant tots els pagaments del lloguer fins al gener del 2023, però no ha cobrat res més i no sap quan arribaran els diners: "La informació arriba amb comptagotes. Des de la Generalitat diuen una cosa i de l'oficina d'Habitatge una altra, però no saps quan cobraràs".

El Xevi és un dels 9.753 casos que es van resoldre favorablement, mentre que 24.761 de les 39.347 peticions que va rebre la Generalitat es van quedar fora per falta de pressupost. Quan el bo jove de lloguer de 250 euros mensuals es va aprovar a principis de l'any passat es va presentar com una de les grans mesures per pal·liar les dificultats que la gran majoria dels joves tenen per emancipar-se. L'ajuda, destinada als menors de 35 anys, tenia com a requisits no pagar més de 600 o 900 euros de lloguer i no cobrar més de 24.319 euros anuals. Unes condicions difícils de complir tenint en compte que el preu del lloguer a ciutats com a Barcelona se situava el 2022 en 1.066 euros de mitjana.

Més enllà de les condicions inicials, per rebre els 250 euros cal estar al dia del pagament de les rendes. Qui no ho fa, perd la prestació. És a dir, primer s'ha de presentar el rebut del lloguer ja pagat, per després poder cobrar l'ajuda. Hi ha un marge de sis mesos per poder arribar a presentar els papers. Enmig de la inflació galopant, i a l'espera de cobrar el que els falta, la solució d'alguns per complir amb aquest requisit implica retallar d'altres llocs. “La diferència entre posar el radiador o no posar-lo són quasi de 100 euros de llum, i mentre no sapiguem quan cobrarem no l’estem posant”, explica el Xevi.

Per al Rafael, saber quan cobrarà els set mesos de l'ajuda que li falten seria "un alleujament". Viu al barri d'Horta en un pis que comparteix amb la seva parella i pel qual paguen 775 euros al mes. Cobra uns 1.200 euros (amb les pagues extra prorratejades) i treballa com a mosso de magatzem. "He presentat els rebuts mensualment i em diuen que no hi ha ordre de pagament". Els rebuts als quals es refereix també són els dels mesos de juny del 2022 fins al gener d'enguany. La seva parella està exactament en la mateixa situació i tampoc aconsegueix esbrinar quan rebrà els diners. Mentrestant van retallant d'altres llocs, com el cistell de la compra, per poder arribar a final de mes i pagar el lloguer. El Rafael lamenta que al final ha d'acabar vivint com si no tingués la prestació: "Comptes amb aquests diners per passar el mes i et trobes que fa mesos que no t'han ingressat res".

Incertesa sobre els pagaments

Encara que el bo jove s'anunciés com una ajuda mensual, a les bases de la convocatòria no s'especifica que s'hagi de pagar mes a mes. Així i tot, la principal queixa no són els tempos dels pagaments, sinó la incertesa de no saber quan es podrà disposar dels diners que falten de l'ajuda. Igual que el Xevi i el Rafael, la Mariam tampoc sap quan cobrarà els mesos que li falten: del juliol al desembre del 2022 i el gener del 2023. Com que els matins estudia, només pot treballar a mitja jornada a les tardes. Quasi tot el sou que guanya, 650 euros, l'acaba destinant als 700 euros de lloguer del pis que comparteix amb la seva parella. "He fet peticions genèriques a la Generalitat i he intentat parlar amb Habitatge, però res. A altres persones del grup de Telegram els han dit que potser cobraran a finals de febrer, però a altres els diuen que serà al març", lamenta.

Des de l'Agència d'Habitatge no poden concretar a aquest diari una data de quan es tramitaran els pagaments que falten, però asseguren que "periòdicament" es van enviant els diners als beneficiaris. Segons expliquen, els endarreriments en els abonaments de les ajudes són a causa de "l'acumulació de convocatòries" que s'han trobat a les oficines de l'administració, però asseguren que "a hores d'ara ja s'està regularitzant".

La naturalesa del bo jove també és una de les causes per les quals s'han anat allargant la tramitació dels pagaments. Habitatge recorda que en el seu moment ja es va avisar al govern espanyol que si l'ajuda era de dos anys, volia dir que a inicis del 2023 caldria tornar a revisar tota la documentació dels beneficiaris per comprovar que encara compleixen amb els requisits. Aquesta és la situació que s'ha acabat produint i que ha sobrecarregat l'administració.

stats