Habitatge
Societat Habitatge 23/09/2022

El Govern llança un nou bo lloguer jove per corregir l’ajuda espanyola

La convocatòria, també de 29 milions, serà anual i tindrà en compte els ingressos i la situació familiar dels joves

3 min
La Carla i el Jose a la cuina del seu pis compartit

Barcelona"Vam criticar la manera com es repartia l'ajuda espanyola del bo jove i ara ho volem resoldre". Així de directa ha començat la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, quan aquest divendres ha anunciat que la Generalitat tira endavant un bo jove català, amb una partida idèntica, de 29 milions, per corregir les deficiències que tenia l'ajuda de 250 euros que va posar en marxa el govern de Pedro Sánchez al juny. En aquell moment l'allau de sol·licituds va fer que la prestació s'acabés en qüestió d'hores: "Ens van arribar més de 39.000 sol·licituds i els diners només arribaven per a 9.700 joves, i com que només els podíem atendre per ordre d'arribada, moltes sol·licituds van quedar desateses", ha recordat Cervera.

Ara, coincidint amb la resolució i adjudicació d'aquella ajuda estatal, el Govern ha decidit engegar el bo català amb una convocatòria exprés que permeti rescatar molts dels joves que en van quedar fora. I ho fan, assegura la consellera, corregint aquelles deficiències que consideren que tenia la prestació espanyola.

Així, la nova ajuda catalana es podrà demanar a partir de dimarts que ve, 28 de setembre, i fins al 7 d'octubre. Hi podran accedir tots els joves fins als 36 anys que cobrin un salari màxim de 23.600 euros anuals i acreditin un contracte de lloguer. La partida de 29 milions es repartirà en ajudes de com a màxim 250 euros, que variaran en cada cas en funció dels ingressos, el lloguer a pagar i la situació familiar de cada jove (per exemple, si té fills a càrrecs o és una família monoparental). A més, l'adjudicació es farà seguint el mètode de la concurrència competitiva i no l'ordre d'arribada. "És important remarcar aquest punt, perquè nosaltres sí que analitzarem totes les sol·licituds i totes tindran una puntuació en funció de les bases i la convocatòria, i per tant, no cal córrer", ha insistit el secretari d'Habitatge i Inclusió Social, Carles Sala, present a l'acte.

L'ajuda també retoca alguns dels imports que tenia en compte el bo estatal. Per exemple, en el cas de l'àrea metropolitana de Barcelona el topall màxim dels pisos s'amplia fins als 950 euros (amb l'ajut espanyol el límit eren 900) i fins als 1.100 euros en els casos de famílies nombroses. Tot i això, aquest topall deixa fora molts dels pisos de lloguer actual ja que, al segon trimestre, el preu mitjà dels pisos a Barcelona ciutat ja superava els 996 euros.

La resta topalls màxims es mantenen: a la resta de la demarcació barcelonina, doncs, se situarà en els 650 euros de lloguer, igual que a la demarcació de Girona (en aquest cas el topall també deixa fora molts pisos perquè el preu mitjà dels lloguers ja està en 676 euros), mentre que a Lleida i Tarragona el topall se situarà en els 600 euros.

A la cua d'Europa en emancipació

El Govern assegura que d'aquesta manera l'ajuda catalana és "més equitativa, més justa i més racional". Sala n'ha posat un exemple: "Un jove amb uns ingressos de 12.000 euros a l'any i un lloguer de 600 rebrà una ajuda de 240 euros. En canvi, un altre amb el mateix lloguer, però uns ingressos de 23.500 euros, en rebrà 180. A menys ingressos, més ajuda", ha explicat el secretari d'Habitatge.

"Estem seriosament preocupats per la taxa d’emancipació dels joves", ha assegurat Cervera. Actualment l'edat en què els joves catalans s'independitzen dels pares se situa en els 30 anys, mentre que la mitjana europea és de 26 anys i mig. La situació, asseguren des del Govern, és "preocupant", per això Sala ha remarcat que el bo lloguer jove català "no es fa només perquè l'Estat no ho va fer bé": "Creiem que és necessari que sigui una ajuda anual, estructural, i no conjuntural per a només dos anys, com la que va anunciar l'Estat", ha subratllat.

stats