Lloguers

Expulsats pel 'coliving': quan el teu pis de 900 euros s'anuncia per més de 600 per una habitació

El Sindicat de Llogateres urgeix les administracions regular els lloguers de temporada i d'habitacions

3 min
Idealista / actual

BarcelonaLa Sandra Gómez feia vuit anys que vivia en un pis del carrer Occident de l'Hospitalet de Llobregat, fins que al novembre va rebre un burofax: la propietat li comunicava que no li renovaria més el contracte. Tenia dos mesos per marxar. Ara, el pis pel qual pagava prop de 900 euros s'anuncia a Idealista per més de 600 euros per una habitació a partir del maig.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Em va estranyar, tota la finca és de les mateixes propietàries i estem tots de lloguer. Almenys que intentin apujar-me el lloguer, però és que ni això. La propietat volia recuperar el seu pis", explica Gómez en declaracions a l'ARA. El seu no era l'únic cas: el bloc té 24 habitatges, i sis ja són de coliving.

"Vaig veure que el meu menjador és ara una habitació, i em va caure el món a sobre", explica Gómez, que al cap d'un temps va reconèixer el seu pis desmembrat en diversos anuncis d'habitacions a Idealista. De moment, els veïns han localitzat sis pisos del bloc anunciats per habitacions.

Una pràctica sistèmica

El cas d'aquesta veïna ha estat presentat aquest dijous en una roda de premsa organitzada pel Sindicat de Llogateres, en la que han denunciat que dues finques –aquesta de l'Hospitalet i una altra del carrer Jocs Florals del barri de Sants de Barcelona– han deixat de renovar contractes als llogaters. Segons el sindicat, de moment hi ha una vintena de famílies afectades, i per això reclama a la Generalitat i el ministeri que regulin els lloguers de temporada i d'habitacions, just una setmana després de l'entrada en vigor de l'índex de control dels preus.

El lloguer per habitacions és una tendència a l'alça des de fa anys, sobretot en grans ciutats com Barcelona: es tracta d'un model que sovint substitueix el lloguer tradicional, en el que s'arrenda un habitatge sencer, per partir-lo en habitacions més petites i llogar-les per separat. És el que es coneix com a coliving i habitualment comporta fer obres internes, aixecant parets de pladur per encabir encara més habitacions. El cas de la Sandra n'és un exemple: el seu pis tenia tres habitacions i ara s'anuncia per cinc.

L'ARA va destapar fa cinc mesos un cas similar a Sant Cugat: una immobiliària va decidir deixar de renovar més d'un centenar de contractes de lloguer repartits en diverses finques de la ciutat per convertir tots els habitatges en coliving. Hi havia pisos de poc més de 1.000 euros que s'anuncien per habitacions amb 800 i 1.000 euros per a cada una.

A la capital catalana, l'oferta de lloguer per habitacions ha crescut un 33% en un any, prenent com a referència la comparació entre el quart trimestre del 2023 i els últims tres mesos del 2022, segons dades d'Idealista consultades per aquest diari. A tot Espanya, aquest creixement ha estat superior: fins al 42%. Alhora, el preu de les habitacions ha crescut un 10% a Barcelona en el mateix període.

Pressions i amenaces

En el cas del carrer Jocs Florals, dels 15 habitatges que té la finca, n'hi ha vuit d'afectats a qui no se'ls vol renovar el contracte –els veïns s'han organitzat i demanen un lloguer social–, cinc lloguers de renda antiga i un habitatge vuit, segons el sindicat. Asseguren que la propietat, en aquest cas, ja ha posat a la venda dos dels habitatges, i a un d'ells encara hi viu gent. "Actualment, hi ha un inquilí amb contracte fins al 2025 i paga una renda de 588 euros", recull l'anunci d'Idealista.

"La finca fa temps que està en mal estat, amb zones comunes desateses, sense llum, amb l'intèrfon sense funcionar, parts sense pintar i el pany de la porta trencat. Tot això ha provocat robatoris i fins i tot un curtcircuit que va obligar els Bombers a intervenir. Creiem que ha estat una estratègia de la propietat per fer-los fora", ha explicat un dels veïns afectats d'aquest bloc de Sants.

També denuncien que s'han presentat persones fent-se passar per treballadors de l'Ajuntament que han entrat als pisos a fer fotos –més tard han vist que les imatges estan penjades en els portals d'anuncis–, així com la contractació d'empreses dedicades al desallotjament de pisos mitjançant la intimidació per "pressionar" els veïns que no volen marxar.

stats