Immobiliari

Els preus dels pisos, disparats

L'habitatge s'encareix un 7,7% el primer trimestre, el repunt més important des del 2007, però els experts descarten una bombolla

Carlota Serra Llagostera
3 min
Les execucions hipotecàries sobre habitatges habituals pujen un 3,4%

BarcelonaEls preus de l'habitatge lliure a Catalunya van augmentar durant el primer trimestre de l'any un 7,7%, gairebé un punt per sota del 8,5% d'augment en el conjunt d'Espanya. Es tracta del repunt més important des del tercer trimestre del 2007, segons s'extreu de l'índex de preus de l'habitatge publicat avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Les xifres queden lluny de la mitjana de la Unió Europea, que registra augments de més del 10%.

Evolució de l'índex de preus de l'habitatge
Dades d'Espanya i Catalunya sobre habitatge nou i de segona mà

Tot i aquesta escalada de preus, els experts asseguren que no hi ha indicis de bombolla immobiliària. El gerent de la Cambra de la Propietat Urbana, Òscar Gorgues, explica que aquestes dades encara estan "condicionades per la situació postcovid, en què les famílies comptaven amb un alt nivell d'estalvi i salaris estables". Tot i això, assegura que el segon trimestre "la situació serà molt diferent, perquè ara hi ha molta incertesa derivada de la guerra i l'augment de tipus".

El catedràtic d'Economia de la UPF José García Montalvo considera que aquesta escalada és "natural tenint en compte que altres països europeus, com Alemanya o Holanda, fa molts mesos que registren increments de preus de l'habitatge que superen el 12%". Espanya va amb retard i per aquest motiu "l'augment és més accelerat", tenint en compte que durant el primer trimestre del 2021 l'índex de preus de l'habitatge va ser del 0,9% i en només un any ha arribat al 8,5%.

El valor de l'habitatge nou va créixer un 8,9%. En el cas del de segona mà és més moderat i se situa en el 7,5% el primer trimestre. En comparació amb les dades del 2007, any de la bombolla, Catalunya ja supera els preus de l'habitatge nou en un 14% a causa d'un estancament de l'obra nova i una major demanda generalitzada. Amb tot, els preus dels pisos de segona mà encara estan un 20% per sota dels que registraven el 2007.

Més operacions

La compravenda d'habitatges a Catalunya va créixer un 13% l'abril passat en relació amb el mateix mes del 2021, encara que el nombre d'operacions va ser una mica inferior al registrat el mes anterior, trencant així la tendència alcista del primer trimestre. Segons les dades de l'Observatori del Col·legi Notarial de Catalunya, l'abril del 2022 es van tancar un total de 9.290 compravendes d'habitatges, enfront de les 10.908 realitzades el març d'aquest any.

El preu mitjà del metre quadrat d'aquestes operacions es va situar en els 2.024 euros/m², la qual cosa suposa un increment del 9%, gairebé tres punts més que la mitjana interanual espanyola, del 6,5%. Respecte al mes anterior, aquesta pujada del preu suposa 34 euros més per metre quadrat.

Alhora, Catalunya és una de les comunitats autònomes on més creix el nombre d'hipoteques, per sobre de la mitjana interanual estatal, que és del 14,7%. El percentatge de compravendes fetes a través d'un préstec hipotecari es va situar en el 62,3%.

Segons José García Montalvo, els avisos d'una imminent pujada de tipus d'interès, que encarirà les hipoteques, són el principal motiu de l'augment de demanda de préstecs hipotecaris per part dels consumidors per efecte anticipació, i tot plegat també ha portat a l'augment de preus. A més, al ser entesa com un valor refugi, la demanda de totxo també augmenta per part dels fons d'inversió, que busquen maneres de contenir la volatilitat.

Sense crèdit no hi ha bombolla

"Perquè hi hagi bombolla cal que hi hagi molt crèdit, però si es compra al comptat no es dona aquesta característica", explica Montalvo. "A Espanya, a diferència d'altres països, com Alemanya, que ja ha rebut algun avís del BCE, no s'està donant una situació d'excés de crèdit". I aleshores? "El que està passant és més aviat que la gent que té estalvis està accelerant la compra de pisos per l'efecte anticipació", explica el catedràtic.

Tot i que descarten la bombolla, els experts discrepen sobre els escenaris futurs. Segons Òscar Gorgues, les xifres del segon trimestre mostraran un estancament de preus o fins i tot un descens, ja que inclouran l'efecte de l'economia tocada per la guerra i les crisis de matèries primeres i energètica que estem patint. Montalvo, per contra, vaticina que els preus de l'habitatge seguiran augmentant uns mesos, perquè Espanya va amb retard en aquest aspecte. Això sí, si la situació actual deriva en una caiguda dels salaris i el mercat de treball, "hi haurà una aturada d'aquests augments de preus".

stats