Habitatge

L'Estat desbloqueja nous fons europeus per construir 1.152 habitatges socials a Catalunya

També reparteix 430 milions per a la rehabilitació d'immobles, 69 dels quals aniran a parar a casa nostra

N.R.M
2 min
Uns habitatges en venda a Barcelona en una imatge d’arxiu.

MADRIDNous acords entre l'Estat i les comunitats autònomes per transferir els 1.000 milions d'euros del Component 6 del Pla de Recuperació per a la construcció d'habitatge destinat al lloguer social i assequible. El govern espanyol ha desbloquejat en consell de ministres d'aquest dimarts una nova partida que ha de finançar la construcció de 3.233 habitatges sota aquest règim de tinença a tot l'Estat. D'aquests immobles, 1.152 pisos es faran a Catalunya i també s'hauran de destinar al lloguer social i assequible.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, l'acord amb la Generalitat esquitxa un total de 18 municipis: Barcelona (157 pisos), Castelldefels (11), Polinyà (33), Sant Cugat del Vallès (130), Sant Feliu de Llobregat (52), Calafell (110), Viladecans (105), Sabadell (97), Cornellà (93), Badalona, Sant Just Desvern, Montgat (70), Caldes de Montbui, Arenys de Mar i, finalment, el Masnou i Mataró (60). A Lleida es preveu la construcció de 25 pisos i quatre més a Botarell, mentre que a les províncies de Girona i Tarragona no n'hi ha cap de previst.

Aquesta no és el primer cop que el ministeri d'Habitatge signa un acord així amb les comunitats autònomes. En el cas de Catalunya, el desembre passat ja es va signar un acord per aixecar 616 pisos distribuïts en deu localitats. Tots aquests pisos formaran part del parc públic durant un mínim de 50 anys, tots ells amb un consum d'energia primària no renovable inferior al 20%, com a mínim, dels requisits exigits en el Codi Tècnic d'Edificació.

D'aquest programa de 1.000 milions, Catalunya ha de rebre transferències per valor de 161,6 milions d'euros: 80,8 l'any passat i la mateixa quantitat enguany, dels quals ja s'han transferit 45 milions. L'ajuda aportada és de 700 euros per metre quadrat de superfície útil d'habitatge amb un màxim de 50.000 euros per habitatge.

430 milions per a la rehabilitació

El govern espanyol també ha aprovat el repartiment entre les comunitats autònomes de fins a 430 milions d'euros dels fons europeus per a la rehabilitació d'habitatges (69 milions a Catalunya), mesura anunciada fa uns mesos pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Aquesta partida forma part d'un programa de 3.420 milions d'euros que aspira a beneficiar 160.000 actuacions de rehabilitació aquest any.

Degoteig d'anuncis

Fa temps que el govern espanyol anuncia el desplegament d'ajudes destinades a la rehabilitació i construcció d'habitatges nous, sobretot per destinar-los al lloguer social i assequible en un moment en què els preus, sobretot a les grans ciutats, estan disparats. Això està afectant especialment l'accés a l'habitatge de la població jove. Així, el govern espanyol ha promès mobilitzar 113.000 pisos per a lloguer social: 50.000 de la Sareb, 43.000 d'obra nova i rehabilitats (aquests últims amb el suport de 4.000 milions dels fons europeus que es mobilitzaran a través de l'ICO) i 20.000 pisos més, també destinats a lloguer social, que es construiran en terrenys del ministeri de Defensa.

stats