Lloguers
Economia Immobiliari 25/04/2023

Llogar un pis a Barcelona costa el mateix que arrendar-ne dos a 40 capitals de província

Segons el portal Pisos.com, només a deu capitals de província a Espanya es pot destinar menys del 40% del sou per un pis de 80 m2

2 min
Pisos lloguer

BarcelonaLlogar un pis de 80 metres quadrats a Barcelona costa, de mitjana, uns 1.696 euros al mes. Per la mateixa quantitat de diners, fins a 40 capitals de província de tota Espanya es podria pagar el lloguer de dos immobles de les mateixes dimensions. I encara més: amb aquesta inversió, els habitants de Càceres, Conca, Ourense, Jaén, Zamora, Palència i Ciudad Real en poden llogar tres de la mateixa grandària.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquestes dades s'extreuen de l'informe publicat aquest dilluns pel portal immobiliari Pisos.com, que determina que hi ha una forta desigualtat en la distribució dels preus del lloguer a tot el territori espanyol. Segons l'estudi, els alts preus generalitzats del lloguer són una de les principals barreres de l'accés a l'habitatge per als joves, que cada vegada triguen més anys a independitzar-se de casa els pares, però la ubicació també és un fet determinant.

"Els espanyols retarden cada vegada més la seva emancipació, especialment en temps com els actuals, en què la creixent inflació en redueix el poder adquisitiu", assegura el director d'estudis de Pisos.com, Ferran Font. Alhora, assenyala les grans diferències territorials: "Pel lloguer d'un pis de 80 metres quadrats a Barcelona, els habitants de Càceres, Conca, Ourense, Jaén, Zamora, Palència i Ciudad Real en poden llogar tres de la mateixa mida", assevera.

De Barcelona a Palència

Barcelona és la segona capital de província més cara de totes, després de Sant Sebastià. De fet, l'informe de la plataforma immobiliària assegura que amb un sou mensual de 624 euros, a Barcelona només ens permetria pagar el lloguer d'un pis de 29,44 metres quadrats. En canvi, en unes altres divuit capitals més de província espanyola, aquest mateix sou seria suficient per accedir a un habitatge de fins a 80 metres quadrats.

"La recomanació de dedicar a l'habitatge no més del 35% del nostre salari mensual es queda curta a moltes ciutats espanyoles", valora Ferran Font. L'expert afegeix que, partint del salari mitjà de cada lloc, "només a 10 capitals de província es pot destinar menys del 40% a pagar un pis d'aquestes característiques", i destaca zones com Palència (35%), Sòria (38%), Castelló de la Plana (38,75%) o Ciudad Real (38,75%).

L'extrem oposat són zones com Sant Sebastià, on un ciutadà no en tindria prou amb el salari mensual íntegre (1.431 €) per pagar el lloguer. Altres capitals de província com Barcelona (on cal el 95%), Palma (85%), Màlaga (84,77%) o Bilbao (82,39%) no es queden gaire enrere. Font afegeix que "el principal problema també està en les diferències del salari mitjà, ja que a Pamplona, Madrid o Barcelona es cobra més de 20.000 euros a l'any i amb prou feines 13.000 euros a zones com Badajoz, Jaén i Huelva".

stats