Immobiliari
Economia Immobiliari 16/09/2022

El preu del lloguer a Barcelona puja més que la inflació i supera els nivells prepandèmia

A Catalunya el creixement va ser del 6,6% i a la capital va escalar fins al 10,3%

2 min
Un noi mirant-se un anunci de lloguer a Girona

BarcelonaEl preu del lloguer a la ciutat de Barcelona s'ha tornat a disparar. El segon trimestre d'enguany el lloguer mitjà es va situar en 980 euros, amb un augment del 10,3% respecte al segon trimestre de l'any anterior, segons les dades oficials de la Generalitat basades en les fiances dipositades a l'Incasòl, l'indicador del preu a Catalunya que més reflecteix la realitat dels preus. Així, el cost mitjà del lloguer ja supera els nivells prepandèmia i ha escalat un 10,3% l'últim any, per sobre de l'increment general de preus, ja que la inflació del mes de juny a Espanya va ser del 10,2% i a Catalunya del 9,7%.

Preu mitjà del lloguer
Preu en euros mensuals, preu mitjà al segon trimestre de cada any

L'increment dels preus es deu en gran part a una disminució de l'oferta. De fet, a la ciutat de Barcelona es van signar el segon trimestre d'aquest any 11.443 contractes de lloguer, quan el mateix trimestre de l'any anterior van ser 14.110. És a dir, en un any hi ha hagut un descens de quasi el 19%.

En comparació amb el trimestre anterior, el preu del lloguer mitjà a Barcelona ha pujat uns 30 euros. Això sí, l'evolució va per barris. Al districte de Ciutat Vella, per exemple, el preu mitjà s'ha abaratit, i si el primer trimestre superava el miler d'euros, en el segon trimestre va quedar per sota, en 966 euros. En canvi, a l'Eixample el preu va augmentar i va passar de 1.068 euros el primer trimestre a 1.103 euros el segon trimestre.

A Barcelona, segons les dades de l'Incasòl, els districtes més cars són Sarrià-Sant Gervasi (1.362 euros al mes), les Corts (1.133 euros) i l'Eixample (1.103 euros). A l'altre extrem, els districtes amb el lloguer més barats són Nou Barris (714 euros), Sant Andreu (794 euros) i Horta-Guinardó (804 euros).

Menys increment a Catalunya

En el conjunt de Catalunya, el preu mitjà del lloguer també ha pujat i supera els nivells precovid. No obstant això, l'increment no ha sigut tan exagerat com el de la ciutat de Barcelona i l'escalada ha sigut de quasi el 6,6% en comparació amb el segon trimestre de l'any passat. És a dir, de mitjana el lloguer al conjunt del Principat ha crescut menys que la inflació. El preu del lloguer a Catalunya s'ha enfilat fins als 759,91 euros al mes el segon trimestre del 2022, mentre que els nous contractes signats s'han reduït un 11,2% respecte a l'any passat. 

I mentre el preu del lloguer puja, les compres d'habitatge a Catalunya al juliol van mantenir el pols i van augmentar un 2,1% en comparació amb el mateix mes de l'any anterior, segons l'observatori del Col·legi de Notaris de Catalunya. El setè mes de l'any es van registrar a Catalunya 11.371 compravendes. Així, no només va augmentar la compra de pisos respecte a un any enrere, sinó que també hi va haver més operacions que en el mes de juny, quan se'n van registrar 10.492.

El preu mitjà del metre quadrat de les compravendes es va situar en 2.008 euros, una pujada del 7,9%, molt per sobre de la mitjana interanual nacional del 0,3%, però, a diferència del lloguer, per sota de l'augment del lloguer i de la inflació. Raquel Iglesias, vicedegana el Col·legi Notarial de Catalunya, destaca que "aquestes dades indiquen un lleu creixement respecte al mateix període de l'any anterior quant a la concessió de préstecs i el preu mitjà per metre quadrat". Pel que fa als préstecs hipotecaris per a l'adquisició d'habitatges, la xifra total va augmentar al juliol un 6,4% interanual, fins a les 8.601 operacions. L'import mitjà va augmentar tan sols un 1,1%. En concret, es va situar en 208.678 euros.

stats