Salut
Economia 08/07/2021

InBrain s’alia amb Merck per dur la seva teràpia amb grafè a noves malalties

L'empresa catalana arranca una nova filial finançada per la farmacèutica alemanya

2 min
InBrain ha aixecat més de 15 milions d'euros en dues rondes l'últim any

BarcelonaL’empresa catalana InBrain ha signat un acord amb el grup farmacèutic alemany Merck per portar les seves solucions a noves malalties. Fins ara, aquesta spin-off de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) havia captat uns 15 milions d’euros en dues rondes de finançament per tractar malalties com l’epilèpsia o el Parkinson mitjançant neuroestimulació amb grafè, i no amb metall com es fa actualment. Però, mentre avançava en aquesta línia de recerca i negoci, negociava amb el grup Merck per portar l’enfocament a altres malalties.

Ara, InBrain anuncia formalment el naixement de la filial Innervia Bioelectronics, que, finançada pel grup farmacèutic alemany, farà recerca per tractar malalties relacionades amb el nervi vague. Aquest nervi, que està directament relacionat amb processos inflamatoris com l’artritis reumatoide o l’obesitat, té una sèrie de fibres que afecten diferents òrgans. “Monitoritzar aquest feix de fibres amb molta resolució [que és el que permet el grafè] permet decidir quines estimular i quines no”, detalla Carolina Aguilar, consellera delegada i cofundadora d’InBrain. 

Els metalls amb què actualment es du a terme l’estimulació del nervi vague no permeten seleccionar entre una fibra o una altra i, per tant, poden generar un problema al cor intentant resoldre’n un al sistema endocrí. Utilitzant grafè podrien estimular només la fibra problemàtica. Si la recerca avança, els dissenys conjunts de l’elèctrode van bé i la teràpia passa d’animals a humans, la idea és que arribi al mercat sota la marca Merck. 

En paral·lel, InBrain seguirà treballant per portar aquest mateix enfocament a desenvolupar la neuroestimulació amb grafè, molt més acurada a l’hora de millorar els tractaments de malalties relacionades amb el sistema nerviós central, com són l’epilèpsia i el Parkinson. 

Per aconseguir-ho van tancar fa uns mesos una ronda de més de 14 milions d’euros (que se sumaven a una d’un milió tancada ara fa un any) en què van participar Sabadell-Asabys i Alta Life Science i altres inversors com el CDTI i dos fons alemanys. Tot aquests diners, aclareix Aguilar, segueixen anant íntegres a aquesta branca principal d’InBrain.

stats