La incertesa persegueix la pròxima edició del Mobile un any després d'haver-se cancel·lat

La GSMA assegura que el congrés continua en peu al juny, després de rumors d'un nou ajornament i de pressions per fer-ne una edició 100% virtual

4 min
El conseller delegat de la GSMA, l'associació organitzadora del Mobile, John Hoffman, durant la roda de premsa en què s'ha presentat el MWC 2019

BarcelonaEl 12 de febrer de l'any passat el covid-19 era encara el coronavirus. Un virus que començaven a vigilar a Itàlia i que registrava els dos primers casos a Espanya però que encara semblava un problema menor. I això que en realitat ja feia dies que s'intuïa que estava a punt de causar el primer gran sotrac: tombar, avui fa exactament un any, el Mobile World Congress (MWC). Al cap de 365 dies, la situació no sembla gaire més favorable: el congrés se celebrarà a l'estiu, per primer cop després de l'edició de Xangai; els preparatius avancen enmig de rumors de desconfiança de les companyies (segons apunten fonts relacionades amb el congrés a l'ARA, aquestes empreses preferirien fer-ne només una versió online) i amb un ritme de vacunació més lent de l'esperat, que es tem que desinfli la participació internacional.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'any passat va ser precisament la reculada de grans empreses internacionals el que va sentenciar la cancel·lació. La fila de peces va començar a caure després que LG, una de les deu companyies que més espai tenia reservat a la Fira, anunciés que hi cancel·lava la participació per prevenir els seus treballadors del contagi. No va tardar en sumar-s'hi Ericsson, la segona participant en termes de metres ocupats. I després Nvidia, Amazon, Sony, NTT, Umidigi, Gigaset, Amdocs, Commscope, Facebook, AT&T, Cisco, McAfee... El desenllaç és conegut: només una setmana més tard, la GSMA, l'empresa organitzadora, decidia cancel·lar el congrés del 2020.

Ho feia obligada, després de la llarga llista d'empreses que havien fet un pas enrere i contra la insistència de les autoritats públiques, que repetien que era segur celebrar-lo. I ho anunciava consternada. John Hoffman, conseller delegat de la GSMA, sempre ha dit quan se li ha preguntat per aquell dia que va ser el més dur de la seva carrera. Però l'evolució de la pandèmia de seguida va demostrar que la decisió va ser encertada. Mesos més tard, la companyia organitzadora repetiria la fórmula anunciant que el Mobile del 2021, que en situació normal se celebraria d'aquí dues setmanes, es faria a l'estiu. 

“Mentre es continuï desenvolupant la vacuna, continua l'adaptació del calendari [del MWC]”, va dir Hoffman. La idea era muntar un congrés on es combinés el format virtual i el presencial, perquè una de les raons que explicava l'ajornament era l'elevat interès que havien detectat en la participació física, va explicar. Però ara tota aquesta declaració d'intencions se'ls ha girat en contra: la vacunació avança a un ritme més lent del previst i no sembla que d'aquí poc més de quatre mesos la situació estigui prou controlada per captar tot el públic internacional a què aspira un congrés com el Mobile.

Les incògnites per al 2021

Fonts implicades en el MWC han explicat a l'ARA que tot això, sumat al fet que no s'esperen grans anuncis i que no està massa definida la temàtica sobre la qual girarà la pròxima edició, ha tornat a posar damunt la taula què cal fer amb el Mobile. Entre les opcions, tal com ha avançat aquesta setmana El Español, hi havia ajornar el congrés fins a l'octubre. “Però no té gaire sentit, perquè això deixaria aquesta edició a quatre mesos de la del 2022, que és la gran aposta de la GSMA”, argumenta la mateixa font.

De fet, la companyia organitzadora va tallar de pressa aquest debat afirmant que l'entitat “continua planificant l'esdeveniment amb determinació i cautela”, i que “continua treballant amb els seus socis a Espanya per garantir la celebració d'un Mobile segur i innovador a finals de juny”. 

Potser aquest innovador fa referència a l'altra qüestió que apunta la mateixa font: que les operadores (i membres de la junta de la GSMA) no ho veuen del tot clar i preferirien un congrés totalment virtual. Quan se'ls ho planteja oficialment, les operadores no ho confirmen: Vodafone no s'hi pronuncia, Telefónica prefereix no fer-ne comentaris i Orange es remet a la GSMA. Fonts de l'agència de promoció comercial japonesa que porta les start-ups del país són un pèl més clares: els preparatius estan fets, però la participació no està assegurada. En aquest cas, el principal fre és el ritme de vacunació.

Segons el mateix relat, serien les administracions públiques les que estarien empenyent per preservar la part física de l'edició, encara que fonts expertes consultades asseguren que a la GSMA també li interessa més aquest format: el Mobile és una part important de la seva facturació i la cancel·lació de l'última edició li va passar factura. Des del Govern només diuen que efectivament es treballa per fer una edició física al juny i que no els consten els recels. Fonts de l'Ajuntament també afirmen que l'objectiu és celebrar-lo al juny, tot i admetre que, malgrat que la decisió de fer-lo només virtual correspon a la GSMA, una gran part del sentit del congrés és la presencialitat. Però són conscients que la mobilitat internacional és incerta. Des de Fira de Barcelona, la mateixa perspectiva: la feina avança amb el juny com a l'horitzó.

Al final, totes les parts consultades acaben coincidint en el mateix missatge: que és aviat per dir-ne res i per decidir-se, i que tot dependrà de com avanci la pandèmia. Amb un any pel mig, entre febrer i febrer, i gairebé la mateixa sensació: tot s'acabarà decidint en temps de pròrroga.

stats