MODA
Economia 09/05/2018

Inditex és l’empresa amb més desigualtats de l’Íbex

Pablo Isla cobra 559 vegades més que la plantilla

Júlia Manresa
2 min
Pablo Isla, conseller delegat d’Inditex, va cobrar 10,4 milions d’euros l’any passat.

MadridInditex tenia un total de 162.450 treballadors arreu del món el 2016. És la tercera empresa amb una plantilla més nombrosa de l’Íbex-35, per darrere del Banco Santander i d’ACS. Però lidera el rànquing de desigualtats. La multinacional de la moda barata fundada per Amancio Ortega és la companyia de totes les que cotitzen en el selectiu espanyol que més bé retribueix el seu primer executiu, Pablo Isla, que va cobrar 10,37 milions d’euros el 2016, una quantitat 559 vegades superior a la despesa salarial mitjana per treballador, que és de 18.548 euros l’any. És la segona despesa salarial per treballador més baixa, només per darrere de Meliá Hotels.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per tant, la bretxa entre el treballador que més cobra i el que menys és més elevada a Inditex que en qualsevol altra de les 35 companyies cotitzades a l’Íbex, perquè és una de les que menys paga als seus treballadors i alhora la que més bé retribueix el seu primer executiu. Aquestes dades han estat elaborades pel sindicat CCOO i la Fundación Primero de Mayo en l’informe anual sobre els indicadors de bona gestió de l’Íbex-35 a partir de les dades públiques i sol·licitades a totes les companyies. Segons aquestes dades, els primers executius de l’Íbex cobren de mitjana 123 vegades més que els seus treballadors (79 vegades si es té en compte el conjunt de la despesa de personal i no només la despesa salarial). Per tant, Inditex més que duplica aquesta bretxa. Si es tenen en compte el total de despeses de personal (inclouen aportacions a plans de pensions, impostos, dietes...), la multinacional d’Amancio Ortega és la que menys diners hi destina: 22.424 euros per treballador, fins i tot menys que Meliá Hotels.

Com s’expliquen aquestes remuneracions tan baixes? Inditex lidera dos rànquings més. És l’empresa que, amb diferència, té més dones a la plantilla (un 75,7% del total), molt per sobre de la mitjana, que frega el 50%. Això sí, només té dues dones al consell d’administració (un 22%). A més, la matriu de Zara també és una de les empreses amb més proporció de treballadors fora d’Espanya. El 2016 en tenia més de 113.000 a l’estranger (el 70% del total).

Un altre dels factors que expliquen aquestes grans desigualtats dins la companyia és que un 20% de la plantilla té un contracte temporal, un percentatge també superior al 16% de la mitjana de les cotitzades de l’Íbex, però inferior al que tenen empreses com ACS, Ferrovial o Meliá.

En canvi, en la cúpula empresarial, la multinacional d’origen gallec també és una de les que més bé retribueix els membres del seu consell d’administració, amb una retribució mitjana d’1,36 milions d’euros (la mitjana del conjunt és de 710.000 euros anuals). Superen Inditex Ferrovial (2,1 milions anuals) i Banco Santander (2 milions).

Les desigualtats a l’Íbex

En l’àmbit global, l’informe de CCOO també detalla que entre el 2015 i el 2016 la despesa salarial de les companyies va incrementar-se un 0,5% en conjunt, mentre que va caure un 3,6% en el cas de les remuneracions dels equips directius. A més, en conjunt les companyies de l’Íbex van incrementar la plantilla lleugerament (un 0,3%).

Una de les assignatures pendents és la presència de les dones. Només el 22% dels membres dels consells d’administració són dones, i la majoria de companyies no arriben al 50% d’empleades.

stats