Economia 22/07/2017

La indústria encara trigarà més de 10 anys a arribar al 25% del PIB

La Generalitat s’havia fixat assolir aquest objectiu el 2020, però el creixement ha sigut més lent

Natàlia Vila
4 min
La indústria encara trigarà més de 10 anys a arribar al 25% del PIB

BarcelonaL’estiu de fa tres anys, l’aleshores president Artur Mas va convocar una reunió amb empresaris industrials per explicar-los l’estratègia de la Generalitat per al sector: augmentar-ne el ritme fins a fer que el pes de la indústria en l’economia arribi al 25% del PIB (aleshores s’acostava al 19%). Aquest objectiu és el mateix que va marcar-se fa dues setmanes el nou conseller d’Empresa, Santi Vila, quan va presentar el nou Pacte Nacional per a la Indústria, que el govern té previst signar aquest dilluns.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els números, però, seran difícils de complir en el termini de quatre anys, tenint en compte l’evolució d’aquest sector, l’industrial, els darrers 16 anys, des del 2000. Al ritme de creixement actual, la indústria catalana encara podria trigar més d’una dècada a assolir l’objectiu del 25% del PIB.

Segons les dades recopilades a l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), el sector industrial ha perdut més d’un 5% del seu pes en l’economia des del 2000 (tal com es veu al gràfic superior). El 2016 es va situar en un 19% del valor afegit brut, el VAB (una mesura semblant al PIB, és a dir, a la riquesa que produeix un país en un any, però que no té en compte els impostos sobre els productes).

De fet, malgrat l’esforç de reindustrialització, els últims quatre anys el pes del sector industrial sobre el total de l’economia només ha crescut vuit dècimes, passant del 18,33% el 2012 al 19,08% al tancament del 2016. Queda lluny de l’1% de creixement anual del sector que el Govern pronostica per als tres anys vinents, fins al 2020.

“És cert que els últims anys han sigut devastadors per a la indústria -apunta l’economista i ex director general d’Indústria els anys 80, Miquel Puig-, però aconseguir passar ara del 20% actual a un pes del 25% en quatre anys és matemàticament impossible; hauríem de créixer a ritme xinès”, afirma Puig.

Segons els seus càlculs, encara que Catalunya implementés un pla industrial potent, “com els alemanys”, diu Puig, i la indústria creixés dos punts més ràpidament que el conjunt de l’economia, “d’aquí deu anys el pes de la indústria arribaria a representar el 22% del PIB”, tres punts menys del que preveuen els plans del Govern: “I aquesta xifra [el 22%] ja no estaria gens malament; jo ja ho firmaria ara”, admet Puig.

La Generalitat, però, insisteix que vol anar més enllà gràcies al canvi de model productiu, basat en la tecnologia: “El pla es basa en polítiques realistes però transformadores, amb la voluntat que el sector productiu transiti progressivament cap a activitats de més valor afegit”, asseguren fonts del departament d’Empresa que també remarquen que actualment el pes de la indústria catalana ja està per sobre del d’altres economies com la francesa (14,1%) i la italiana (18,8%).

Superar els objectius europeus

El Pacte Nacional per a la Indústria, que es formalitzarà demà amb la signatura oficial, al Palau de la Generalitat, preveu una inversió de 1.800 milions d’euros i més de 116 actuacions focalitzades a enfortir el sector fins al 2020. El Govern assegura que aquest pressupost també mobilitzarà més de 3.100 milions d’euros de recursos d’altres administracions i del sector privat. Per aquest 2017, el departament d’Empresa ja ha avançat que s’hi han destinat 468 milions d’euros.

El pacte fa més d’un any que es gesta: ha estat fruit del consens entre els agents econòmics i socials (les patronals Foment del Treball, Pimec i Fepime, els sindicats UGT i CCOO, universitats i col·legis professionals) i, segons el Govern, l’objectiu fins i tot supera les expectatives de les directrius europees en aquest àmbit, que s’han marcat un objectiu del 20% per a l’any 2020.

Les actuacions es dirigiran a millorar la competitivitat, l’ocupació industrial, la dimensió empresarial, les exportacions, la formació i la indústria 4.0; també planteja avenços en les infraestructures i la sostenibilitat. “L’objectiu és ser com Alemanya”, assegura l’economista Miquel Puig, que afegeix: “Per millorar, el que realment cal és una aposta clara per la recerca, i nosaltres hi dediquem massa pocs diners, sobretot el sector privat; també necessitem un sistema de FP dual que funcioni de debò i un sistema de transferència de coneixements de les universitats a la indústria, a banda d’infraestructures i voluntat política”, assegura.

Puig destaca un últim punt: “Sobretot cal treure’ns de sobre la idea que podem prosperar amb salaris barats; pagant indignament no farem un país industrial”.

LES CLAUS

1. Quin pes té actualment el sector industrial en l’economia catalana?

La indústria representava el 19,08% de l’economia catalana al tancament de l’any passat, segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Aquesta xifra és cinc punts percentuals més baixa que el pes que tenia aquest mateix sector l’any 2000. La indústria, doncs, ha anat perdent importància.

2. Quin és l’objectiu de la Generalitat pel que fa a la indústria?

El Govern vol prioritzar la reindustrialització del país. Ja fa anys que la Generalitat té l’objectiu d’aconseguir que el pes del sector industrial arribi al 25% de l’economia d’aquí tres anys, el 2020. El departament d’Empresa assegura que és una fita viable gràcies al ritme de creixement actual i als nous models productius, basats en la tecnologia, que aporten activitats de més valor afegit.

3. És assolible l’objectiu del Govern?

Alguns economistes consideren que l’objectiu de la Generalitat de situar el pes de la indústria al 25% en tres anys és inassolible. De fet, segons les dades recollides a l’Idescat, en els últims cinc anys el sector industrial només ha crescut vuit dècimes en total i els càlculs demostren que, encara que la indústria creixi a un ritme superior que la resta de l’economia, caldran més de deu anys per arribar a la fita del 25%.

4. Què és el Pacte Nacional per a la Indústria que se signa dilluns?

És un acord entre la Generalitat, les patronals i els sindicats per promoure la indústria. Fa més d’un any que es va començar a gestar i demà es formalitza amb la signatura oficial. El pacte preveu una inversió de 1.800 milions d’euros en tres anys per tirar endavant un centenar d’actuacions que enforteixin el teixit industrial. Les actuacions se centren a millorar la competitivitat, l’ocupació industrial, la dimensió empresarial, les exportacions, la formació i la indústria 4.0. També es proposen avenços per millorar les infraestructures i la sostenibilitat.

stats