Indústria
Economia Indústria 17/03/2023

El Govern salva sobre la campana la cimentera de Montcada

La Generalitat atorga el permís ambiental a la instal·lació sobre la qual pesava una ordre de tancament del Suprem

2 min
La cimentera Lafarge

BarcelonaLa Generalitat de Catalunya, a través del departament d’Acció Climàtica, ha resolt atorgar l'autorització ambiental (AA) amb declaració d'impacte ambiental (DIA) a la fàbrica de ciment de Holcim (abans LafargeHolcim) situada al municipi de Montcada i Reixac. El Suprem havia ratificat la sentència del TSJC que decretava el tancament d'aquesta planta per un defecte de forma en la tramitació de l'anterior autorització ambiental.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La nova autorització possibilita que la planta continuï amb la seva activitat, segons ha informat l'empresa, que també assegura que la instal·lació compleix amb la normativa vigent més estricta en matèria mediambiental. El sindicat UGT s'ha felicitat per aquesta nova autorització que permet mantenir en funcionament una planta de la qual, segons l'organització, depenen 300 famílies.

Al seu torn, l'empresa ha manifestat la seva "plena satisfacció" per la decisió del Govern. La companyia ha rebut autorització per a la fabricació de ciment i de clínquer en forns rotatoris. Holcim va presentar la sol·licitud per renovar l'autorització el 3 de març del 2021, després de l’anul·lació de les autoritzacions ambientals prèvies per sentència judicial. "El procediment ha estat el més estricte previst a la normativa", apunten fonts d'Acció Climàtica. En aquest sentit, la documentació ha estat verificada formalment i s'ha constatat que no hi ha cap nou instrument de planejament urbanístic que afecti la parcel·la.

Durant el procediment administratiu s'ha donat la possibilitat tant al públic en general com a tots els interessats en particular a exposar les seves al·legacions, que han estat avaluades i preses en consideració a l'expedient. L’Ajuntament, segons detallen les mateixes fonts, no ha emès informes en l’àmbit de les seves competències.  

Oposició veïnal

Un col·lectiu veïnal va entregar al desembre 1.500 signatures a la conselleria perquè es formalitzés la clausura de l'espai, un cop el Tribunal Suprem ja havia rebutjat el recurs de cassació amb què es demanava frenar l'execució de tancament. La plataforma va defensar en el seu moment que havien guanyat "tots els judicis" al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i al Suprem. El col·lectiu denunciava irregularitats, com ara en el sistema per mesurar les emissions contaminants.

stats