Comerç exterior

La inflació dispara un nou màxim d’exportacions el 2022

Catalunya se situa a un pas de superar la barrera psicològica dels 100.000 milions

3 min
Contenidors al port de Barcelona.

BarcelonaLes exportacions catalanes han assolit de nou la xifra més alta de la història —la sèrie es remunta al 1993—, i ja encadena una dotzena d'anys batent rècords, amb l'excepció del sotrac de la pandèmia el 2020. En total, el 2022 Catalunya va vendre a l'exterior per valor de 94.927 milions d'euros, un 17,9% més que l'any anterior, i Espanya va exportar béns per 389.208,9 milions d'euros, un 22,9% més que el 2021, i va assolir també el seu màxim històric, segons dades publicades aquest dijous pel ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La lectura de rècord és encertada, perquè mai s'havia exportat tant, però cal matisar les dades: els increments del 17,9% i el 22,9% estan molt per sobre dels experimentats l'última dècada —el creixement de les exportacions no ha passat cap any del 8%—, amb l'excepció del 2021. Això s'explica pel caràcter excepcional dels anys 2020 i 2022: el primer per la pandèmia, que va provocar un sotrac de les exportacions i, de retruc, un gran creixement el 2021, i el segon pel fenomen que ha protagonitzat l'any: la inflació.

Rècord històric de les exportacions
Dades anuals en milions d’euros

"Si descomptem la inflació, estaríem parlant d'un increment interanual de les exportacions del 3,9% en el cas d'Espanya, que és el que han crescut en volum", explica el director general d'Amec, Joan Tristany, en declaracions a l'ARA. Aquest és l'increment si s'eliminen els índexs de valor unitari —com l'IPC dels productes d'exportació—, situat en el 18,3%. "Fa deu anys que la inflació és negativa i no ha tingut impacte. Els creixements de l'última dècada han estat sostinguts. Després de la crisi anterior va haver-hi una caiguda, com el 2020, però el 2021 vam tornar a nivells del 2019", afegeix Tristany.

Per al Govern, les dades conviden a l'optimisme perquè indiquen que el sector exportador català creix malgrat les "dificultats evidents en un context global molt complex". El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, destaca un altre rècord: el 2022 s’han registrat 17.469 companyies catalanes exportadores regulars, la xifra més alta de la sèrie històrica, un 2,2% més que l’any anterior. Les exportacions catalanes van representar l'any passat el 24,4% de les exportacions de tot Espanya, per davant del 15,2% de la Comunitat de Madrid. Tant Catalunya com Espanya van presentar dèficit comercial, és a dir, van comprar a l'estranger més del que van vendre.

Context internacional

Si bé la inflació ha elevat el valor de les exportacions, l'element que més ha jugat en contra al comerç internacional l'any 2022 ha estat la guerra a Ucraïna pel seu impacte en els preus energètics, especialment el gas. "Un altre element d'importància ha estat la Xina. La segona economia mundial ha obert ara, hem tingut una economia tancada", destaca Tristany. A més, la guerra ha provocat una caiguda del 42% de les exportacions espanyoles a Rússia, després que els últims anys registrés un creixement important com a mercat. Un comportament equiparable al de les vendes a Algèria, que van caure un 45,9%, després que al juny bloquegés els intercanvis comercials amb Espanya per la disputa del Sàhara Occidental.

Exportacions per països
Dades en milions d’euros per al 'top 10' de Catalunya i volum que hi exporta la resta d'Espanya

En aquest context, els països que més van comprar a Catalunya l'any passat van ser França, amb un creixement interanual del 26,8%, Alemanya (+16,4%), Itàlia (+16,2%), Portugal (+20,6%), Suïssa (+18%), el Regne Unit (+5,1%), els Estats Units (+20,7%), els Països Baixos, la Xina i Bèlgica. En el cas de l'Estat, el rànquing varia poc en relació amb el català: França, Alemanya i Itàlia també estan en el top tres d'exportacions. Si s'observa el còmput global, el creixement de les exportacions de Catalunya l'any 2022 va ser superior al del conjunt del comerç exterior mundial, que l’Organització Mundial del Comerç (OMC) situa en el 3,5%, mentre que el creixement de les exportacions espanyoles és superior al de la zona euro (21%) i al de les seves principals economies, com Alemanya (14,1%), França (19,1%) i Itàlia (19,9%).

La química lidera un creixement transversal

Tant Catalunya com Espanya han registrat l'any 2022 un creixement equilibrat de les exportacions. "Això és molt important: si aconseguíssim un rècord de les exportacions amb un sector que explota, i els altres es mantenen o disminueixen, creixeríem amb una contribució molt desequilibrada", apunta Tristany. A Catalunya les exportacions corresponen principalment a productes químics, amb el 30% del total, seguides de les de béns d'equip (15,8%) i les d'alimentació, begudes i tabac (15%). A tot Espanya, el sector químic també va liderar les exportacions, però en menor mesura (18,6%), juntament amb els béns d'equip (17,5%), alimentació, begudes i tabac (16,5%) i el sector de l'automòbil (11,5%).

Amb aquest ritme de creixement, superant els 80.000 milions el 2021 i els 90.000 l'any 2022, Catalunya se situa a un pas de superar la barrera psicològica dels 100.000 milions el 2023.

stats