La inflació puja lleument al juny però es manté en taxa negativa del 0,8%

La llum i la gasolina s'encareixen i fan pujar els preus un 0,5%, segons la dada avançada de l'INE

L'Índex de Preus de Consum (IPC) encadena el sisè mes en negatiu a Espanya, tot i pujar dues dècimes per l'increment de preus al juny. La taxa d'inflació va tancar el mes en el -0,8% per l' encariment de l'electricitat i de les gasolines, segons l'indicador avançat publicat aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'IPC interanual suma dos mesos consecutius d'augments després d'haver-se incrementat una dècima al maig, fins al -1%. Malgrat això, la dada està força per sota del -0,3% d'inflació amb què Espanya va començar el 2016.

L'últim mes en què els preus van registrar una taxa més habitual per a l'economia espanyola va ser  l'agost del 2013, quan l'IPC es va situar en l'1,5%. A partir d'aquí, en part per la pujada de l'IVA aplicada el 2012, l'IPC ha va patir una important davallada.

La dada avançada d'inflació a Espanya es confirmarà d'aquí a un parell de setmanes, que és quan l'INE donarà també informació per comunitats autònomes i es coneixerà l'evolució dels preus en el cas de Catalunya.