Economia 17/12/2015

La inflació referma que Europa segueix lluny de remuntar

L’augment dels preus es manté per sota de l’objectiu

X.g.
2 min
inflació

BarcelonaLa pujada de tipus de la Reserva Federal (FED) no arrossegarà de moment el Banc Central Europeu (BCE) a fer un moviment semblant, ja que l’IPC europeu segueix lluny encara de l’objectiu marcat pel seu president, Mario Draghi, d’aproximar-se al 2%, però sense arribar-hi. Eurostat -l’oficina europea d’estadística- va publicar ahir l’IPC de la zona euro, de la Unió Europea i dels diferents estats que en formen part. La inflació a la eurozona va repuntar lleugerament al novembre, fins al 0,2%, el nivell més alt des del mes de juliol, però encara està molt lluny de l’objectiu fixat. La dada suposa una millora d’una dècima respecte al mes anterior. En el conjunt de la Unió Europea, els preus van pujar al novembre un 0,1%, xifra que també suposa una dècima més que a l’octubre.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre els diferents components de la inflació europea, les pressions a l’alça van arribar de les hortalisses, els cafès i la restauració, mentre que els components que més van pressionar a la baixa van ser els combustibles per al transport (-0,54 punts percentuals), el combustible de calefacció (-0,21 punts) i el gas (-0,10 punts). Sense l’impacte de l’energia, la inflació interanual a la zona euro es va situar en l’1% al novembre (va ser de l’1,2% a l’octubre).

La situació de les economies dels Estats Units i d’Europa és força diferent, segons va assegurar recentment el director de CaixaBank Research, Jordi Gual. Per a aquest expert, els Estats Units ja necessitaven una pujada de tipus després del període més llarg de política expansiva que hi ha hagut, perquè és una economia que crea ocupació amb força i els preus i els salaris pressionaran a l’alça. Però això encara no passa a Europa, tot i que les economies dels quatre primers països han consolidat el creixement. Per a Gual, no obstant això, la por de la deflació a Europa és poc fundada perquè la baixada del petroli té molt d’impacte en els preus, però la inflació subjacent -sense l’energia i els aliments- se situa al voltant de l’1%. Per a Gual, les polítiques d’expansió del BCE han sigut un èxit. “És la política que havia de fer”. Cal recordar, en aquests sentit, que després de la reunió del BCE del 3 de desembre, Draghi va anunciar més estímuls per lluitar contra la raquítica inflació europea.

Per estats

El novembre dotze estats membres de la UE van registrar una inflació negativa. Les caigudes de preus més importants es van produir a Xipre (-1,5%); Bulgària, Romania i Eslovènia, amb el -0,9%; Lituània i Polònia, amb el -0,5%; Espanya, Croàcia i Eslovàquia, amb el -0,4%; Finlàndia amb el -0,2%, i Grècia, Irlanda i el Regne Unit amb el -0,1%. A l’altra banda, les pujades més grans de la inflació es van registrar a Bèlgica (1,4%), Malta (1,3%) i Suècia (0,8%).

Amb una inflació positiva també van tancar el novembre Portugal i Hongria (0,6%), Àustria i Estònia (0,5%), Holanda i Luxemburg (0,4%), Alemanya (0,3%), Itàlia (0,2%), França i Dinamarca (0,1%), i Letònia i República Txeca, que no van registrar variacions en els preus.

stats