Economia 19/05/2016

Catalunya acapara la inversió en biotecnologia

La facturació del sector supera els 14.300 milions i ja suposa el 7% del PIB català

Júlia Manresa
3 min
Nous medicaments  per sortir de la crisi

BarcelonaEl sector de les ciències de la vida i la salut està agafant embranzida a Catalunya malgrat venir d'anys de descensos en inversió tant pública com privada en recerca i desenvolupament (R+D). L'últim informe de la BioRegió de Catalunya, presentat aquest dijous per Biocat, calcula que el sector ha incrementat un 24% la seva facturació respecte de l'últim informe publicat el 2013. En conjunt, les companyies d'aquest sector facturen 14.360 milions d'euros, un 7% del PIB català i donen feina a 42.133 treballadors. Tot i que la inversió pública i privada en R+D ha caigut prop d'un 11% entre el 2009 i el 2014, la inversió directa en empreses biotecnològiques catalanes s'ha duplicat en el període 2013-2015 fins a superar els 100 milions d'euros, el 36% del total captat pel sector a Espanya.

Catalunya acapara la inversió en biotecnologia

En conjunt, la majoria d'indicadors de l'evolució del sector són optimistes, però tal com ha advertit aquest dijous el director general de Biocat, Albert Barberà, "encara queda molta feina per fer, la inversió encara és minsa en comparació amb els països de referència i encara falten mecanismes de transferència entre la recerca i l'economia real". Segons destaca l'informe, Catalunya compta actualment amb 734 companyies del sector de les ciències de la vida i la salut. D'aquestes, 221 són biotecnològiques i 46 farmacèutiques.

Biocat fa un balanç amb clarobscurs de l'activitat biotecnològica a Catalunya del 2013 al 2015. Aquest directori registra 26 entitats d'inversió actives, entre les quals hi ha 'business angels', inversors corporatius, institucionals i vuit entitats de capital risc. Segons Biocat, malgrat que tots aquests actors han fet operacions n'hi ha quatre d'especialitzats que han invertit amb volums significatius:

  • Caixa Capital Risc ha liderat o coliderat 26 operacions per un valor de quasi 24 M €
  • Ysios ha liderat o coliderat quatre accions per un valor global de 28,4 M €.
  • Inveready ha liderat o coliderat 10 acords d’inversió per un global de 9 M €.
  • HealthEquity és el fons impulsat pel Col·legi de Metges de Barcelona i el gestiona la firma Riva y García i ha participat en dues de les rondes tancades el 2015 per Minoryx Therapeutics.

Les 'biotec' catalanes surten del laboratori

Entre 2013 i 2015 es van crear 75 noves empreses, un 14% més que els dos anys anteriors i una xifra que ja ha superat les 100 aquest 2016. De fet, de mitjana, al Principat es creen tres empreses biotecnològiques cada mes. En aquest sentit, Barberà ha destacat que la mortalitat de les empreses catalanes d'aquest sector és molt inferior que el de la mitjana espanyola. En l'última dècada només s'han extingit un 9% dels 337 projectes nascuts, una mortalitat molt inferior al 50% de la taxa mitjana de les empreses innovadores de l'Estat.

Catalunya duplica la inversió en biotecnologia en dos anys

Un sector en plena expansió

L'informe de Biocat destaca que Catalunya se situa entre els quatre països europeus amb més empreses del sector salut per habitant, més en concret, Catalunya és el segon país d'Europa en empreses farmacèutiques per capita, per darrere de Bèlgica i el quart en empreses biotecnològiques per habitant, per darrere de Suècia, Suïssa i Israel.

De fet, el 30% de la inversió en R+D per part de les empreses biotecnològiques de l'Estat ve de Catalunya, en concret la despesa va ascendir als 416 milions d'euros, el 28,7% del total el 2014. En percentatge respecte del PIB, Catalunya destina un 1,47% en inversió en R+D, per sobre de la mitjana espanyola que és de l'1,23%. Tot i això, Madrid supera Catalunya en aquest últim àmbit. Les comunitats que més gasten en R+D en termes absoluts són Madrid, Catalunya, Andalusia, però l'informe destaca que el 2014 totes les comunitats de l'Estat van reduir aquesta despesa.

Catalunya duplica la inversió en biotecnologia en dos anys
stats