Economia 20/03/2018

La inversió estrangera a Catalunya cau un 40% el 2017 tot i la millora de l'últim trimestre

El millor trimestre de l'any en inversió estrangera va ser l'últim, coincidint amb la crisi política

Dani Cordero
2 min
Un camió entrant ahir al nou centre d’Amazon al Prat de Llobregat.

BarcelonaLa inversió estrangera a Catalunya va caure l'any passat un 40% i va tenir els pitjors resultats dels últims quatre anys. La caiguda va ser sostinguda durant tot l'any i, de fet, el quart trimestre, tot i la incertesa política del moment, va ser el període en què es va produir la inversió més gran, amb 909 milions d'euros d'inversió bruta sense tenir en compte participacions financeres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La caiguda viscuda l'any passat és molt més contundent que la registrada pel conjunt de les comunitats autònomes, que van comptabilitzar una caiguda del 7%. Les dades publicades avui pel ministeri d'Economia quantifiquen en 23.758 milions d'euros el total d'inversió que va arribar a Espanya durant el passat exercici.

Les diferències de creixement han provocat que el pes relatiu de Catalunya en el conjunt d'Espanya s'hagi reduït significativament. L'any passat només el 13% del total de les inversions van arribar al Principat, mentre que Madrid va captar-ne el 45,5% i el País Basc, tercera comunitat, l'11%.

Aquestes dues comunitats van aconseguir creixements de la inversió del 24% i del 70% respectivament. La comptabilització d’inversions del ministeri té algunes dificultats d’anàlisi, ja que no comptabilitza totes les inversions en un territori ja que sovint es computen per les companyies matriu, en molts casos ubicades a Madrid per l’efecte capitalitat.

Comptabilitzant les entitats de tinença de valors estrangers (ETVE), la inversió a Espanya va créixer un 0,7% i a Catalunya va caure un 38%. Aquest tipus d'inversió, més financera, només té un pes considerable a Madrid.

En termes nets, la inversió estrangera es va situar en 24.500 milions d'euros, un 12,3% menys que un any abans. El problema de l'estadística del registre d'inversions estrangeres és que és molt volàtil, ja que determinades operacions poden condicionar excessivament els percentatges de creixement i de davallada. El ministeri acostuma a comparar-les amb la mitjana dels últims cinc anys. Amb aquest càlcul, l'augment de la inversió bruta és del 25,6%. Tenint en compte aquesta metodologia de càlcul, facilitada ahir pel ministeri pel conjunt d’Espanya, Catalunya ha crescut un 33,9%. El rotatiu britànic 'Financial Times' va reconèixer Catalunya com la regió del sud d’Europa més atractiva per invertir en el bienni 2018-19.

Segons les dades d'Economia, les inversions per a noves aportacions a empreses en forma de noves constitucions o ampliacions de capital representen un 79%. Aquestes són les que tenen més afectació directa sobre la creació directe d'ocupació i van créixer l'any passat un 52%. La resta d'inversió es va fer servir per comprar societats ja constituïdes.

stats