Economia 30/05/2019

La inversió real de l’Estat es desploma

Només un de cada deu euros d’obra pública del govern espanyol va a Catalunya

Leandre Ibar
3 min
La inversió real de l’Estat es desploma

BarcelonaLa inversió executada per l’Estat a Catalunya es va desplomar l’any passat. El govern espanyol només va executar poc més de la meitat de la inversió pública pressupostada el 2018 per a Catalunya, segons dades publicades ahir pel ministeri d’Hisenda. En total, l’administració estatal va dur a terme inversions en territori català per un valor de 757 milions d’euros -145 milions menys que l’any anterior-, que representen una mica més d’una desena part del total executat al conjunt d’Espanya, concretament el 10,3%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, el percentatge d’inversió de l’Estat es troba molt per sota del pes de Catalunya tant en població com en producte interior brut, que és d’aproximadament el 16% de la població espanyola i del 19,1% de la riquesa total. A més, la xifra del 10,3% suposa la inversió més baixa de l’Estat des del 2015, quan va ser del 8,3%, i està quasi tres punts per sota de la del 2017 (13,2%).

Les dades del ministeri d’Hisenda mostren tota la inversió dels organismes estatals, la major part de la qual va destinada a infraestructures i altra obra pública. Això inclou el govern espanyol i totes les inversions dutes a terme per altres agències i companyies públiques, com ara l’empresa d’infraestructures Adif o el gestor aeroportuari Aena.

A més, les xifres mostren la inversió executada -és a dir, la que es materialitza-, que és diferent de la pressupostada , que és la que està inclosa als comptes públics aprovats pel Congrés, però que pot acabar per no portar-se a terme mai o fer-ho amb anys de demora. En el cas català, la diferència entre la quantitat pressupostada i l’executada va ser del 57,7% el 2018. Això suposa que un 42,3% de les obres públiques previstes l’any passat es van quedar sense fer.

Aquest 57,7% es troba molt per sota de la taxa d’execució mitjana de l’Estat, que va ser del 75,5%. Dit d’una altra manera: mentre que a nivell espanyol tres de cada quatre euros pressupostats en inversions acaben gastant-se, a Catalunya l’Estat només es gasta poc més de la meitat del que preveu inicialment.

Tradicionalment, la taxa d’execució d’inversions a Catalunya ha estat uns quants punts per sota de la mitjana estatal, però en el cas de l’any passat es produeix una forta davallada en relació amb el 2017. De fet, els nivells d’execució van caure quasi deu punts a Espanya -del 85,2% al 75,5%-, mentre que a Catalunya es van desplomar més de 23 punts, del 81% a l’esmentat 57,5%.

Final de la supervisió estatal

Per la seva banda, el vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, va exigir ahir a l’executiu espanyol que posi fi al control financer de la Generalitat.

Segons Aragonès, que va parlar en la sessió parlamentària de control al Govern, l’Estat manté la intervenció dels comptes catalans per “discriminació ideològica” contra l’executiu català. “Ens han dit que si no hi hagués un Govern independentista no hi hauria aquest control. Encara que som els que complim els seus objectius injustos i ells són uns incomplidors sistemàtics”, va declarar.

Aragonès va afegir que el fet de mantenir la supervisió de l’activitat econòmica de l’administració catalana suposa una vulneració de l’autonomia de Catalunya. El vicepresident creu que l’executiu espanyol abusa del seu poder amb finalitats ideològiques: “Els governs de l’Estat no suporten que els independentistes guanyem eleccions i ens utilitzen i ens obliguen” a donar informació financera, va dir.

stats