Immobiliari

Els inversors tornen al mercat de l'habitatge després de la pandèmia

Barcelona és la capital de l'Estat amb els pisos més cars i les hipoteques més altes

2 min
Promoció immobiliària al barri de la Salut.

BarcelonaEl mercat de l'habitatge reprèn la senda que la pandèmia del covid-19 va truncar. Un detall: els inversors tornen a comprar pisos. Així es desprèn de l'informe sobre el mercat de l'habitatge elaborat per Tecnocasa i la UPF dirigit pel catedràtic d'economia José García Montalvo. El 2021, diu l'informe, el 23% dels compradors d'habitatges de segona mà a l'Estat van ser inversors, un percentatge quatre punts superior al del 2019 (19%). En el cas de Barcelona, els inversors van protagonitzar el 24,5% de les operacions, per sobre de la mitjana espanyola, però per sota d'altres capitals com València (37,8%), Saragossa (31,3%) o Madrid (27,9%).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Lázaro Cubero, director d'anàlisi de Tecnocasa, ha definit aquest inversor. Busca un pis, no una casa o un àtic, en un immoble de més de 60 anys d'antiguitat, i que s'ha de reformar, cosa que li dona un preu més assequible. Cubero ha destacat que les compres d'aquests inversors són "ràpides", no s'allarguen més de 60 dies, i una gran part (el 70%) es paguen al comptat, sense finançament hipotecari. El comprador sol ser una única persona d'una edat d'entre 45 i 55 anys.

L'informe constata també que el preu dels pisos ja s'ha recuperat de l'impacte de la pandèmia, i malgrat que Barcelona no és la capital on més s'han encarit els pisos l'últim any, continua amb els habitatges més cars. La capital catalana encapçala el rànquing amb un preu mitjà de 3.035 euros per metre quadrat, seguida de Madrid amb 2.664 euros per metre quadrat. Així mateix, la hipoteca de Barcelona també és la més alta de l'Estat, amb un valor mitjà de 150.109 euros. Pel que fa al lloguer, el preu a la capital catalana ha baixat un 0,2% respecte del primer semestre de l'any. 

Augment de preus

L'informe indica que els preus a Barcelona són un 2,6% superiors a un any enrere, per sota de l'augment de preus de mitjana a Espanya, que va ser del 3,3%. Entre les grans ciutats, l'encariment dels pisos l'ha liderat Móstoles, amb un 6,5%, malgrat que el preu de mitjana en aquesta ciutat és molt inferior al de Barcelona, de 1.878 euros el metre quadrat. Altres ciutats on ha pujat amb força el preu l'últim any són Sevilla (6,1%), Valladolid (5,3%), Saragossa (4,8%) i València (4,6%). A Madrid, el creixement ha sigut més moderat, del 3,5%, però superior al de Barcelona.

stats