Economia 12/06/2019

La inflació cau al maig després de tres mesos consecutius de pujades

Les dades de l'IPC mostren una pujada del 1%, set dècimes menys que a l'abril

Ara
1 min

BarcelonaL'índex de preus al consum (IPC), l'indicador de la inflació, ha augmentat un 1% al maig en comparació amb el mateix mes del 2018 a Catalunya, segons dades publicades aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Es tracta d'una reducció de set dècimes en relació amb l'abril, quan va créixer un 1,7% interanual a causa, principalment, de l'augment de preus del sector turístic per la Setmana Santa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Amb aquestes xifres, l'IPC baixa després de tres mesos consecutius de pujades. Pel que fa a la variació mensual, els preus van pujar un 0,2%, amb lleugeres pujades i alguna baixada dels diferents productes, a excepció dels del vestit i el calçat que van pujar un 3,1% i de la baixada d'un 1,7% d'oci i cultura.

Catalunya és la cinquena comunitat autònoma juntament amb el País Basc amb l'IPC més alt. El rànquing l'encapçala Navarra (1,3%) i la Comunitat de Madrid, Castella i Lleó i la Rioja, amb un 1,1%.

A Espanya els preus també van pujar un 0,2% al maig en relació amb el mes anterior i va retallar set dècimes la seva taxa interanual, fins al 0,8%, el seu nivell més baix des del gener del 2018. Aquest descens de la taxa interanual de l'IPC es deu a la baixada dels preus de l'electricitat i dels paquets turístics i al fet que els carburants i alguns aliments, com les ara fruites, també han reduït preus.

Pel que fa a la inflació subjacent, la que exclou els preus dels productes energètics i dels aliments no elaborats, va recular dues dècimes al maig, fins al 0,7%, de manera que se situa una dècima per sota de l'IPC general.

stats