Economia 14/05/2019

La Setmana Santa fa pujar l'IPC de l'abril tres dècimes

La inflació anual se situa en l'1,7% a Catalunya

Ara
2 min

BarcelonaL'índex de preus al consum (IPC) va pujar tres dècimes a l'abril en relació amb el mes anterior a Catalunya. L'augment situa la taxa interanual fins a l'1,7%, el seu tercer repunt consecutiu després del de febrer i el març, segons ha publicat aquest dimarts l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'organisme estadístic estatal ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l'IPC a l'encariment dels preus dels sectors transport, serveis (hotels, restaurants) i cultural fruit de la Setmana Santa, que aquest any va començar el 15 d'abril. A més també van augmentar els preus del vestit i calçat fins a un 10,4% per l'inici de la temporada primavera estiu.

Per contra, els únics preus que van baixar van ser els de l'habitatge, que van registrar un descens de quatre dècimes, i els de comunicacions, amb un 0,1% menys.

Per províncies, Lleida va ser la que va presentar una augment més destacat de la inflació, amb un 1,2%, mentre que a Barcelona, Tarragona i Girona l'augment va ser d'un punt. Pel que fa a la taxa interanual, Lleida també va encapçalar el rànquing amb un 2,1%, seguida per Barcelona, amb un 1,7%, Girona (1,6%) i Tarragona (1,4%).

La quarta comunitat amb l'IPC més alt

Catalunya és la quarta comunitat autònoma on més han pujat els preus en l'últim any, després de Navarra (2,1%), Castella i Lleó i la Comunitat de Madrid (totes dues amb un 1,8%). Al conjunt de l'Estat, la taxa de variació de l'IPC es va situar en l'1,5%, dues dècimes més que el mes anterior.

Davant d'aquest increment dels preus els sindicats UGT i CCOO han defensat que hi hagi la pujada de salaris. Per la UGT, la pujada salarial mitjana pactada en els convenis signats l'any passat (2,08%) es va ajustar a la franja mínima de les revaloritzacions acordades, percentatge que el sindicat considera "clarament insuficient".

stats