Economia 28/03/2019

L'IPC puja dues dècimes al març per l'encariment dels carburants

La inflació anual se situa en l'1,3%, el nivell més alt des del novembre

Ara
1 min
Els preus dels combustibles estiren l’IPC a la baixa, i el turisme i l’habitatge ho fan a l’alça.

BarcelonaL'índex de preus de consum (IPC) va pujar un 0,4% al març en relació amb el mes anterior i va elevar dues dècimes la taxa interanual, fins a l'1,3%, el seu segon repunt consecutiu després del de febrer i el seu nivell més alt des del mes de novembre passat, segons l'indicador avançat publicat aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

L'organisme estadístic estatal ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l'IPC a l'encariment dels carburants i al fet que els preus de l'electricitat van baixar menys el març d'aquest any que en el mateix mes del 2018. Amb la dada del març, l'IPC suma cinc mesos consecutius amb taxes interanuals inferiors al 2%.

El tercer mes del 2019, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) va situar la taxa interanual en l'1,3%. Si aquesta dada es confirma, la taxa anual de l'IPCH pujaria dues dècimes respecte al mes anterior.

En termes mensuals, l'IPC va avançar un 0,4% al març, l'alça més elevada el tercer mes de l'any des del 2016, quan els preus van augmentar un 0,6%. Per la seva banda, la variació mensual de l'indicador avançat de l'IPCH es va situar al març en l'1,4%. L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC del març, amb les taxes també per comunitats, el 12 d'abril.

stats