El gegant de les joguines Toys 'R' Us es declara en suspensió de pagaments

L'empresa, que acumula un deute de més de 5.000 milions de dòlars, vol seguir operant

La cadena de botigues de joguines Toys 'R' Us s'ha declarat en suspensió de pagaments aquest dimarts. Just ahir el 'Wall Street Journal' i l'agència Reuters ja van anunciar que l'empresa nord-americana podria protagonitzar una de les fallides més sonades de l'any i van assegurar que es produiria abans de Nadal. Toys 'R' Us no ha aguantat ni un dia després que és fes pública la informació.

La multinacional ha decidit acollir-se a la protecció del Tribunal de Fallides del districte Est de Virgínia, en virtut de la qual totes les seves operacions queden ara sota supervisió judicial. Per acollir-se a aquesta mena de protecció, l'empresa ha de realitzar un pagament de 400 milions de dòlars (334 milions d'euros). Així, els propietaris busquen la reestructuració del deute alhora que volen seguir operant com fins ara. El deute actual del grup és de 5.000 milions de dòlars (4.187 milions d'euros).

A més, Toy's 'R' Us també ha arribat a un acord amb el banc d'inversió JP Morgan per valor de 3.000 milions de dòlars (2.504 milions d'euros) per finançar part del deute. Aquesta operació, però, encara està subjecte a l'aprovació del tribunal. 

Malgrat tot, els problemes de la multinacional americana tan sols afecten els mercats dels Estats Units i el Canadà (on la societat compta amb 1.345 botigues de les 1.600 que té repartides per tot el món). Un dels mercats estrangers on Toys 'R' Us té més presència és l'Àsia. En un comunicat, la mateixa empresa ha assegurat que els seus establiments asiàtics no formen part del procés de fallida.

A Espanya, el grup nord americà compta amb una xarxa de 51 establiments i al voltant de 1.600 empleats que, segons l'empresa, no es veuran afectats pel procés de fallida. El que sí es preveu és el tancament dels locals menys rendibles i una reestructuració de la xarxa comercial. 

L'efecte d'Amazon

Un de les principals raons per les quals la cadena de joguines i el sector minorista en general està perdent quota de mercat es diu Amazon. El comerç electrònic guanya cada cop més pes en aquest sector, i Toys 'R' Us no és la primera companyia que està en una situació similar. L'aragonesa Imaginarium va arribar a un acord el juliol passat amb un inversor mexicà per salvar-se de la desaparició: l'empresa va registrar grans pèrdues els últims 4 anys.