Jordi Gual, nou president de VidaCaixa

L'economista català va ser apartat de la presidència de CaixaBank en la fusió amb Bankia

2 min
L'economista i expresident de CaixaBank Jordi Gual.

BarcelonaDesprés de mesos de rumors, ja és oficial: Jordi Gual seguirà vinculat al grup CaixaBank, del qual va ser president entre 2016 i 2020. La seva nova ocupació serà la de president de VidaCaixa, el potent grup assegurador de la companyia. Gual estarà així al capdavant de la principal font de guanys del banc català amb seu a València, i una dada ho reflecteix clarament: durant l'any passat CaixaBank va guanyar 1.321 milions d'euros, i d'aquests, VidaCaixa, participada al 100% per l'entitat, en va guanyar 888, el 67% del total.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Gual és considerat un dels històrics homes de confiança del president de La Caixa, Isidre Fainé. De fet, n'era el lloctinent més pròxim quan l'any 2016 Fainé va haver de triar per mandat del Banc Central Europeu entre les dues presidències que ocupava, la de l'entitat financera i la de la fundació. En aquell moment, Fainé es va quedar a la fundació i va col·locar de manera sorprenent com a president del banc l'economista nascut a Lleida, històric cap del centre d'estudis de CaixaBank.

No obstant això, durant el 2019 i el 2020 van començar a circular versions segons les quals Fainé i Gual s'havien distanciat i amb la fusió entre CaixaBank i Bankia es va saber que l'economista català deixaria el càrrec a José Ignacio Goirigolzarri, president de l'entitat nacionalitzada. Ara fa unes setmanes, Gual havia anunciat la tornada a l'Iese per continuar exercint la docència.

Amb el seu nomenament com a president de VidaCaixa, Gonzalo Gortázar, primer executiu de CaixaBank, perd aquest càrrec a l'asseguradora. Per sota de Gual es mantindrà Tomàs Muniesa com a vicepresident. Gual, doctor en economia a la Universitat de Berkeley i llicenciat en ciències econòmiques i empresarials a la Universitat de Barcelona, era el president de CaixaBank quan l'entitat va prendre la decisió de traslladar la seu social de Barcelona a València com a resposta a l'1-O i a la tensió derivada arran del Procés.

stats