Economia 23/05/2013

Jornada de vagues i mobilitzacions a Catalunya per accelerar el desbloqueig dels convenis

Els sindicats insten les patronals catalanes a subscriure l'acord de Madrid i prorrogar els convenis col·lectius en risc de caducar al juliol

E. F.
2 min
Una de les mobilitzacions per exigir el desbloqueig dels convenis a la Plaça Sant Jaume / CCOO

BarcelonaLes vagues i mobilitzacions repartides per Catalunya aquest dijous per desbloquejar la negociació dels convenis col·lectiva entre sindicats i patronals es mantenen per forçar les patronals catalanes a subscriure com més aviat millor l'acord de Madrid i prorrogar els convenis amb més risc de caducar properament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La CEOE i les centrals de CCOO i la UGT a Madrid ja han pactat el full de ruta de la pau social: allargar la vigència dels convenis en negociació perquè no desapareguin al juliol si no hi ha acord entre les parts. És una solució que ja s'ha desplegat a Catalunya en el cas dels sectors del metall o dels flequers, que han desconvocat la vaga sectorial prevista aquest dijous.

Malgrat tot, la mobilització continua per forçar Foment del Treball i la resta de patronals sectorials a seguir els passos dictats per la CEOE i rebaixar la conflictivitat latent a molts sectors i empreses.

Aquests són els focus de la protesta d'aquest dijous:

-El transport per carretera i l'oci educatiu, cridats a la vaga total. El seguiment està sent d'un 80% al migdia, segons els càlculs dels sindicats. L'aturada es desenvolupa sense incidents. Un centenar de transportistes s'han desplegat des de primera hora del matí a l'interior i l'exterior del Port de Barcelona i també al de Tarragona, amb motiu de la vaga convocada dijous i divendres. Organitzats en piquets informatius, un dels grups més nombrós ha tallat des d'un quart de set del matí i durant aproximadament una hora l'accés a la zona dels molls des del carrer 3 de la Zona Franca barcelonina. El sector dóna feina a entre 25.000 i 27.000 persones a la demarcació i té el conveni vençut des del 2010. El sector de l'oci educatiu i sociocultural també viu una jornada de vaga amb manifestacions i concentracions a centres de treball de tot el territori català

-Mobilitzacions al comerç del tèxtil, el sector de les ITV i les masses congelades. Són tres dels principals sectors que han desplegat concentracions i protestes a diferents punts de la geografia en defensa de l'estancament dels seus convenis col·lectius. Els sindicats han convocat una concentració davant la seu d'empreses destacades del sector com ara Mango en el cas del comerç del tèxtil o Europastry en les masses congelades.

La concentració més nombrosa, que ha aplegat treballadors de desenes de sectors, ha tingut lloc al migdia davant la seu de Foment del Treball, a qui els sindicats acusen de forçar l'immobilisme en les negociacions. "Cap feina sense conveni", ha estat la consigna més repetida davant l'organització empresarial a la Via Laietana. Les concentracions s'han repetit en altres ciutats, com ara davant la seu de Cecot a Terrassa i a les seus de les patronals metal·lúrgiques a cada demarcació.

-Manifestació unitària a les 18 hores a Barcelona. El malestar dels treballadors s'expressarà de manera conjunta en una gran manifestació aquesta tarda a les 18 hores convocada per CCOO, UGT i la Usoc. Els sindicats confien que la pressió, que ja ha facilitat el desbloqueig d'importants convenis com el de la indústria del metall o el dels flequers de Barcelona, ajudi a que les solucions es generalitzin aviat a tots els sectors en risc de quedar sense conveni al juliol.

stats