MERCATS
Economia 12/01/2016

Una nova jornada negra a la Xina allarga l’agonia a l’Íbex

El preu del petroli cau un 7%, fins a tocar dels 30 dòlars, i arrossega les petrolieres espanyoles

Dani Sánchez Ugart
3 min
Els inversors van reaccionar al principi amb fredor a les males notícies de la Xina, però hi van acabar sucumbint.

MadridNo hi ha treva. Després d’arrencar l’any amb la pitjor primera setmana de la història, i tot i que alguns analistes començaven a apuntar a la possibilitat d’una remuntada, la borsa espanyola va tornar ahir als números vermells. Una nova jornada negra a la Xina, on la borsa va caure un 5,3%, va tornar a ser la responsable del daltabaix borsari a l’Estat, que va ser més moderat que en jornades anteriors. L’Íbex-35 va caure un 0,26%, fins als 8.886,1 punts, però aquest descens va servir perquè el selectiu acumulés un dolorós 6,6% de caiguda des de començament d’any, cosa que confirma que el 2016 ha arrencat com el pitjor any de la història borsària espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els inversors es van resistir ahir durant gairebé tota la jornada a sucumbir als aires de pessimisme que arribaven del gegant asiàtic. De fet, el selectiu espanyol va estar bona part del dia en terreny positiu, però al tancament de la sessió les vendes van tornar a arrossegar el conjunt del selectiu als números vermells, igual que la majoria de valors europeus. L’Íbex s’havia aferrat als bancs, que ahir van aguantar el tipus, amb pujades del Santander, el Sabadell i Bankia, i descensos moderats per al Popular, Bankinter, el BBVA i CaixaBank -tots es van comportar millor que la mitjana-, però va acabar tenyit de vermell per les fortes caigudes de les constructores, liderades per OHL i Sacyr, i de les empreses més exposades a la crisi global de les primeres matèries, en especial Repsol i Acerinox, després que ahir el petroli seguís en caiguda lliure, amb un descens de gairebé el 7%, fins als 32 dòlars per barril, en el cas del Brent, de referència a Europa. Gas Natural va ser l’excepció a aquesta regla, i va ser el millor valor de l’Íbex, amb una revalorització de l’1,35%.

Les males notícies van arribar de bon matí des de Xangai. El selectiu xinès de referència es va desinflar un altre 5,3%, després de la treva de divendres, per la intervenció del banc central xinès per evitar un daltabaix en la cotització del iuan. El dilluns negre d’ahir va fer oblidar aquella breu alegria i agreuja la caiguda del selectiu fins al 15,3% des d’inici d’any.

Caiguda descomptada

La caiguda, però, va ser llegida amb un certa fredor pels mercats europeus, perquè estava anticipada: el desbloqueig d’un bilió d’accions que s’havia de produir ahir feia témer que la caiguda fos encara més contundent, però les mesures aprovades per les autoritats xineses per controlar el parquet van funcionar en part. Entre aquestes mesures ja no hi ha la possibilitat de suspendre la sessió si la borsa cau més d’un 7%, aprovada a principis d’any però eliminada la setmana passada. El govern xinès sí que ha activat la potència inversora de les empreses estatals cotitzades, que s’han dedicat a fer compres per frenar la sagnia.

Tot plegat no ha evitat que fins i tot els grans valors espanyols hagin patit. Dels top 10 de l’Íbex per capitalització (preu total a la borsa), només dues elèctriques, Iberdrola i Endesa -beneficiades per la caiguda del preu del petroli-, marquen números verds en l’última setmana. La resta han patit el contagi. El blue chip que més ha caigut l’última setmana ha sigut CaixaBank, un 8,18%, seguida del Santander, que marca un descens setmanal del 7,65%. Aquests dos valors són els únics del top 10 que s’han comportat pitjor que el conjunt del selectiu, mentre que el BBVA, Telefónica, Inditex, IAG, Gas Natural i Amadeus han marcat descensos, però inferiors a la mitjana en els últims dies. Fora del top 10, Repsol continua liderant les pèrdues de l’any, amb més d’un 13% de caiguda.

La prima de risc puja en relació a la italiana

La prima de risc espanyola -el diferencial entre el bo espanyol i l’alemany a 10 anys, i termòmetre de la confiança dels inversors en la solidesa de l’economia espanyola- va pujar ahir fins als 126,7 punts bàsics, en una jornada marcada pel pessimisme global, però que també era la primera després de l’acord de govern entre Junts per Sí i la CUP que es va saldar amb la investidura de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat diumenge. La prima de risc italiana, per la seva banda, també va pujar, però mentre que l’espanyola ho va fer en gairebé sis punts, la del país transalpí ho va fer en poc més de dos, cosa que indica que els inversors van penalitzar més el deute espanyol, per motius d’estabilitat interna, que podrien estar relacionats amb aquesta investidura, i també amb la situació de bloqueig polític que hi ha a Espanya després de les eleccions del 20-D.

stats