El futur de l'euro
Economia 03/12/2011

José Maria Aznar: "Si l'euro desapareix, la UE també desapareixerà"

L'expresident del govern espanyol ha reflexionat sobre el futur de la zona euro en un simposi a Nova Delhi

Efe
2 min

L'expresident del govern espanyol José Maria Aznar ha denunciat que la zona euro viu un "gran caos" i ha assegurat que si la moneda única desapareix "també ho farà la Unió Europea (UE)", en un simposi que s'ha celebrat avui a la capital índia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"El futur de la Unió Europea és el mateix que el de l'euro. Si l'euro desapareix, la UE també desapareixerà, i això és una catàstrofe per al món, perquè en aquest cas Europa no serà una solució global, sinó un problema per al món", ha afirmat el polític espanyol. "L'euro es basa en dos pilars: en una mà tens la disciplina, i a l'altra, la flexibilitat. Si les perds totes dues, tens un gran caos. La situació actual és de gran caos, però tenim capacitat per sortir-ne".

Els líders europeus tenen temps i capacitat per trobar una solució a la crisi fins a la cimera de caps d'estat i de govern de la UE del 9 de desembre, segons ha valorat Aznar en l'acte organitzat pel diari indi Hindustian Times sota el títol Mantenir el ritme en un món canviant (Keeping Pace in a Changing World).

"Hem convertit la crisi d'un petit país, Grècia, en una crisi existencial. Si no hi ha solucions, començarà un temps perillós". Com a solucions, Aznar ha proposat frenar la fugida d'inversors, la necessitat de redefinir el pacte d'estabilitat i la coordinació fiscal entre els estats membres. També és vital, segons ha dit, implantar una disciplina fiscal dels membres de la zona euro i reflectir-la als tractats, així com l'establiment de sancions per als membres que la incompleixin.

Aznar ha puntualitzat que segueix sense ser partidari d'una "gran harmonització fiscal" a Europa. Una conseqüència de la crisi, ha indicat, és que es produeixi una partició de la Unió Europea entre els països membres de l'eurozona i els que no ho són.

stats