Laboral

La fi de les vacances eleva la xifra d'aturats

Catalunya registra 9.554 persones més sense feina, tot i ser el millor agost des del 2008

3 min
Imatge d’una oficina del Servei d’Ocupació de Catalunya.

BarcelonaLa fi de les vacances d'estiu deixa empremta a les xifres de l'atur. El nombre d'aturats, tant a Catalunya com a Espanya, va mantenir a l'agost la tendència a l'alça que ja va iniciar al juliol, segons les dades d'atur registrat publicades aquest divendres pel ministeri de Treball. Catalunya va ser la segona comunitat autònoma on va créixer més el nombre de persones sense feina, després d'Andalusia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'agost es va tancar amb més de 350.945 catalans sense feina, 9.554 més que al juliol, la qual cosa representa un increment mensual del 2,8%. Ara bé, si es compara amb el mateix mes de l'any passat, el nombre d'aturats va caure en 40.183 persones, un descens del 10,3%. De fet, es tracta de la xifra d'atur més baixa en un mes d'agost des del 2008, quan ja començava a impactar la crisi financera.

Atur

A escala espanyola l'augment del nombre d'aturats va ser de 40.428 persones, un 1,4% més que al juliol, fet que deixa el total de persones sense feina a l'Estat en 2.924.240. En relació amb un any enrere, aquesta dada representa una disminució de més de 409.675 persones, una reducció del 12,3%. "Les dades de l'atur registrat van en línia amb el que s'esperava, seguint la tendència dels darrers mesos en el mercat de treball. Són positives, però caldrà observar què marca la pròxima Enquesta de Població Activa (EPA) per valorar l'impacte real del que ara és incertesa econòmica", apunta el catedràtic d'Economia Aplicada de la UB Raúl Ramos.

Com cada any per aquestes dates, els sectors més castigats són els serveis, que sumen a tot l'Estat 37.546 aturats més, un 1,85% més que el juliol. Els segueixen el sector de la construcció, amb un augment de 5.095 persones a l'atur, i la indústria, amb 4.974 aturats més. D'altra banda, va disminuir força l'atur en el sector primari, concretament en agricultura (-4,53%).

A l'agost la xifra total de contractes indefinits va representar el 39%, amb un total de 506.731, en comparació amb el 61% de llocs de feina temporals (777.060 contractes). L'acadèmic també destaca que en activitats com la restauració o l'hostaleria s'ha viscut un canvi aquest estiu: la reforma laboral ha substituït molts dels contractes temporals per fixos discontinus, "alguns per a persones a qui ja els encaixa perquè estudien o volen treballar a temps parcial, d'altres perquè no han pogut trobar res més".

189.000 llocs de feina menys

La Seguretat Social va perdre 189.963 afiliats a l'agost, amb una caiguda del 0,93% respecte a les dades del mes anterior, la pitjor dada des del 2019, segons les xifres presentades aquest divendres pel ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Amb aquest descens, el nombre total de cotitzants va tancar l'agost en 20.151.001, dels quals 10.771.093 van ser homes i 9.379.908 dones. A Catalunya, l'afiliació de treballadors també va baixar en 57.768 persones (-1,58%) respecte al juliol.

Les xifres d'ocupació, però, ja no es poden llegir sense tenir en compte el context actual d'increment dels preus i de pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors. Així ho han destacat els dos principals sindicats en les seves valoracions de les estadístiques publicades aquest divendres. "L'esforç per superar els inconvenients ocasionats pel conflicte bèl·lic a Ucraïna ha de ser col·lectiu, i les empreses han d'ajustar els seus marges, principals responsables de l'augment de la inflació", han reclamat des de la UGT. Per la seva part, CCOO també ha reivindicat que l'escenari actual "demana una pujada de salaris i desbloquejar els convenis col·lectius" i ha recordat que una caiguda de la demanda interna pot qüestionar la recuperació econòmica.

Tot i així, el clam dels sindicats xoca amb la posició de la patronal, que ha aprofitat per fer de nou una crida a la "prudència" davant l'augment de l'atur i la caiguda de l'afiliació. En un comunicat, la CEOE ha insistit que, "per responsabilitat" no podia assumir l'acord salarial que reclamen les organitzacions dels treballadors. "Així i tot, continuarem asseguts a les taules de negociació dels convenis col·lectius, que és on es pacten de facto els salaris", asseguren els empresaris. Per a la patronal, doncs, és més urgent buscar solucions a l'escalada dels preus energètics i aprovar noves ajudes per als ciutadans i el teixit productiu.

Per a Ramos, la situació arribarà a ser "dramàtica" si no s'arriba un consens sobre el pacte de rendes, també perquè Espanya perdrà competitivitat respecte a altres economies veïnes. "Tots els agents han d'assumir que perdran alguna cosa, però cal repartir aquest esforç de manera compensada", ha dit l'expert.

stats