Economia 08/02/2021

I l'empresari segueix sense saber com demanar els fons europeus

Nadia Calviño parla al Cercle d'Economia sobre la recuperació el 2021 i els reptes del govern central

2 min
Nadia Calviño, ministra d'Afers Econòmics del govern espanyol, al Cercle d'Economia

BarcelonaTot en el comportament dels tres ponents fa pensar que ja han rebut l'avís que el debat ha d'anar acabant. Javier Faus, president del Cercle d'Economia i amfitrió de l'acte, abusa de poder i llança una traca final de tres preguntes a la ministra d'Economia espanyola, convidada i protagonista de l'esdeveniment. L'última, la inquietud d'un oient desesperat a la recerca d'una resposta: què ha de fer per accedir als fons europeus? On cal anar?

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"S'aniran posant en marxa els mecanismes que permetin saber on presentar-se", ha indicat Calviño. "Les patronals estan fent bona feina, en termes de difusió i transparència, però des de l'Estat, les comunitats i els ajuntaments hem de crear les vies perquè qualsevol ciutadà i qualsevol empresa puguin accedir i participar en aquest projecte de recuperació", ha afegit. El que no ha dit, però s'ha deduït de la resposta, és que la cosa encara no està gaire clara.

En realitat, la ministra d'Economia i també vicepresidenta tercera del govern espanyol estava convocada per reflexionar sobre les perspectives econòmiques del 2021. I poc després de començar ja ha donat raons als pessimistes per seguir sent-ho: s'intueixen pocs canvis quan per resumir el futur es fa servir una de les deu paraules més utilitzades l'any passat segons la RAE, incertesa.

Quatre incògnites li impedeixen ser més contundent a l'hora de pregonar la recuperació: com evolucionaran la pandèmia i la vacunació, com es comportarà l'economia internacional, si el govern serà capaç de seguir evitant un impacte estructural sobre l'economia i si podrà executar amb "rapidesa i eficàcia" les inversions i les reformes previstes.

"Hem acordat notificar a la Comissió Europea l'ampliació i extensió del marc nacional aplicable a totes les ajudes públiques que poden concedir les administracions", ha defensat Calviño, com a prova que el govern està assumint la part que li pertoca. Això vol dir que estan treballant per ampliar les ajudes a empreses i autònoms més afectats per la pandèmia i en mecanismes addicionals que permetin reforçar la solvència empresarial i reduir l'endeutament privat a què ha forçat la pandèmia. Pel que fa a executar les inversions previstes, totes les fitxes estan sobre un nom: fons europeus. "Aquesta injecció serà clau per evitar el que ja vam viure després de la crisi econòmica del 2008", ha afirmat Calviño.

Catalunya ha de "girar full"

On també espera (o recomana) canvis, la ministra, és en la situació política de Catalunya. "Des de les administracions públiques és important treballar perquè Catalunya torni a jugar el paper que li correspon dins del conjunt d'Espanya", ha dit. Parla del paper del Principat com a motor econòmic i d'innovació. I parla de "girar full" fent de Salvador Illa el pròxim president de la Generalitat.

Però ella mateixa ha fet un petit espòiler del que hi ha a la següent pàgina: assumir que totes les comunitats autònomes se senten menystingudes en termes de finançament i que tothom vol més. "El repte no és fàcil –ha resumit–. Les coses no es veuen de la mateixa manera des dels diferents punts de vista". Sembla que el "girar full" també anava una mica per aquí.

stats