Economia 10/02/2012

Les 10 claus de la reforma laboral

La reforma laboral abarateix el cost de l'acomiadament de 45 a 33 dies, prohibeix enllaçar més de dos anys de contracte temporal, inclou un nou contracte indefinit per als emprenedors i fomenta la formació

Joan Faus
4 min
Fátima Báñez, ministra de Treball / EFE

MadridEl govern espanyol ha aprovat la setzena reforma laboral de la democràcia per mirar de reactivar el mercat de treball, assetjat per la crisi, amb prop de 5,3 milions d'aturats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit que l'objectiu de la nova llei que ara haurà de tramitar el Congrés és fomentar la contractació, reforçar els contractes indefinits i flexibilitzar el mercat de treball.

1. A les empreses els costarà menys acomiadar: de 45 dies a 33 dies per any treballat

La reforma inclou una rebaixa del cost de l'acomiadament improcedent, dels 45 als 33 dies. Fins ara, hi havia dos tipus d'indemnitzacions per acomiadament improcedent: pel contracte ordinari era de 45 dies per any treballat, mentre que pel de foment de la contractació indefinida, que es va crear el 1997 per a determinats col·lectius, era de 33 dies. Quan l'acomiadament és objectiu, és a dir, quan està justificat, la indemnització és de 20 dies, però s'utilitza molt poc perquè és un procés llarg fins que la justícia dirimeix si és objectiu o no. La suma del valor dels 33 dies per any treballat no podrà superar els 2 anys de salari. En el cas dels contractes antics, el valor de la indemnització de 45 dies no pot superar el valor de 42 mesos de salari.

2. I encara menys si acumulen 9 mesos de pèrdues

La reforma també clarifica les causes d'extinció del contracte ordinari. Si l'empresa acumula 9 mesos amb menys ingressos, la indemnització serà de 20 dies per any treballat. Hi haurà "més seguretat jurídica i menys litigis", ha dit la ministra. Es manté la supervisió judicial d'aquestes causes.

3. Es respecten els drets adquirits

La ministra de Treball, Fátima Báñez, ha deixat clar que els canvis en les indemnitzacions no afectaran els contractes previs. Es "respectaran els drets adquirits", ha insistit. És a dir, només afecta els nous contractes des de l'entrada en vigor d'aquest decret llei, que la ministra ha dit que estarà aprovat dilluns.

4. Menys temporalitat

La reforma prohibeix encadenar contractes temporals més enllà de dos anys. També inclou un contracte estable a temps parcial més flexible. La reforma permetrà que les empreses de treball temporal puguin funcionar com a agències de col·locació.

5. Un nou contracte indefinit per a les pimes

Es crea un nou contracte indefinit per a petites empreses. L'executiu l'ha anomenat "contracte per a emprenedors". Les empreses menors de 50 treballadors que contractin menors de 30 anys tindran una deducció fiscal de 3.000 euros per cada contracte. Si es contracta un treballador a l'atur hi haurà més avantatges. Els treballadors cobraran, a part del sou, un 25% del valor de la prestació d'atur. I les empreses podran deduir-se fiscalment el valor del 50% de la prestació d'atur que cobrava el treballador. El contracte serà indefinit i tindrà un període de prova d'un any. La ministra Fátima Báñez ha recordat que els autònoms i les pimes creen el 95% dels llocs de treball.

6. Canvis en el contracte de formació

Es reorientarà, a més, el contracte de formació i aprenentatge per a una formació permanent. Si la taxa d'atur baixa del 15%, el límit per optar al contracte serà de 25 anys i el treballador es podrà formar a l'empresa.

7. Es crea el compte de formació: hi haurà 20 hores de formació a l'any pagades per l'empresari

Hi haurà un compte de formació similar al de la Seguretat Social durant tota la vida professional. El treballador que porti més d'un any a l'empresa tindrà dret a 20 hores a l'any de formació pagades per l'empresari sobre una temàtica vinculada amb el seu lloc de treball.

8. Bonificacions a la contractació

Es donarà als empresaris una bonificació a la quota de la Seguretat Social de fins a 3.600 euros per la contractació indefinida de joves d'entre 16 i 30 anys durant tres anys. La bonificació anirà augmentant amb el pas dels anys i serà superior per a les dones en sectors on estan poc representades. Si es contracta de forma indefinida una persona major de 45 anys que porta a l'atur 12 dels últims 18 mesos l'empresari rebrà una bonificació de 4.500 euros.

9. Flexibilitzar la negociació col·lectiva

La reforma respecta l'acord d'empresa davant el conveni sectorial. I respecta que les empreses es puguin “despenjar” dels convenis en cas de crisi. Els empresaris i els treballadors tindran un màxim de dos anys per firmar un nou conveni. Si no ho fan, el conveni ja no estarà en vigor.

10. La resposta dels sindicats

La ministra Báñez es reunirà dilluns amb sindicats i empresaris. La reforma s'aprovarà com a decret llei però es tramitarà al Congrés dels Diputats. Aquest dilluns estarà aprovada però podrien introduir-se canvis a partir de les demandes dels altres grups parlamentaris.

Caldrà veure la reacció dels sindicats. va ser enganxatl primer ministre finlandès, Jyrki Katainen, que la reforma laboral li costaria una vaga. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va dir aquest dijous que la reforma és "extremadament agressiva" en una conversa 'off the record' captada per les càmeres.

L'atur a Espanya ja s'acosta als 5,3 milions d'aturats, amb una taxa del 22,8%, segons l'última Enquesta de Població Activa. I, lluny de remetre, les perspectives de recessió per a aquest 2012 fan que el pronòstic per als propers mesos del mercat laboral sigui encara més magre. Rajoy ja va admetre aquesta setmana al Congrés que aquest any tornarà a ser un any perdut.

La reforma és la setzena modificació de la legislació laboral aprovada des de la democràcia. L'última va ser la reforma del govern socialista aprovada el 9 de setembre del 2011 i que li va costar una vaga general. L'última modificació pretenia reduir la dualitat i la temporalitat i també revisava les polítiques de bonificació a la contractació, incloïa un programa d'ocupació per a joves i també el foment de la reducció de la jornada laboral com a alternativa a l'acomiadament.

stats