CRISI REFORMES ESTRUCTURALS
Crònica 09/02/2012

Rajoy pronostica més atur i més recessió

El president espanyol, Mariano Rajoy, va pintar ahir un panorama negre per al 2012 amb un augment de l'atur i un descens de l'1,5% del PIB. I va anunciar una reforma laboral "àmplia i profunda".

Joan Faus
2 min
Rajoy pronostica més atur i més recessió

MADRID.Tot i que es nega per activa i per passiva a anunciar les previsions econòmiques per a aquest any abans que la Comissió Europea actualitzi les seves projeccions per a Espanya, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va avançar ahir algunes dades significatives. En la seva primera compareixença al Congrés de Diputats des de la seva investidura com a president al desembre, Rajoy va anunciar que el 2012 les dades de l'atur "empitjoraran" i que l'economia caurà "aproximadament" un 1,5%, en línia amb els càlculs del Banc d'Espanya.

El cap de l'executiu, que compareixia per informar dels acords de l'últim Consell Europeu, va reiterar la importància de reduir el dèficit públic per "recuperar la confiança", però va admetre que només amb austeritat "no n'hi ha prou" i va deixar entreveure la seva voluntat que Brussel·les flexibilitzi els objectius de dèficit per assolir "compromisos realistes".

Rajoy -que va reconèixer que el 2012 "serà un any dolent"- va assegurar que el procés de reformes "serà continu". Es va referir especialment a la reforma laboral, que el govern central aprovarà demà, però no en va avançar gaires detalls. Segons fonts properes a la negociació, l'executiu està estudiant que el cost de l'acomiadament improcedent del contracte ordinari sigui de 33 dies per any treballat. Ara, també pot ser de 45 dies. A més, es volen clarificar les causes dels acomiadaments objectius, que s'utilitzen molt poc i tenen una indemnització de 20 dies.

El president espanyol va dir al Congrés que la reforma serà "àmplia, profunda, equilibrada i útil" per combatre la "situació crítica" de l'atur, amb una taxa del 22,9%. Rajoy va admetre que "culpar la regulació laboral" de l'augment de la desocupació "seria un profund error" però es va mostrar confiat que la reforma sigui més efectiva que les anteriors. Va anunciar el tres objectius de la reforma: atorgar "estabilitat" a l'ocupació, augmentar la flexibilitat interna i promoure "mecanismes d'ajust alternatius" a l'acomiadament. Com ja va fer la ministra de Treball, Fátima Báñez, el dia anterior, Rajoy va subratllar que el nou marc laboral se centrarà "sobretot" a reduir l'atur juvenil, amb una taxa de gairebé el 50%, i la temporalitat. "Amb la llei actual és molt difícil que els joves puguin treballar en moments de crisi", va dir, abans de defensar una reforma que "no impedeixi la contractació". Igual que Bánez, no va dir si reduirà el nombre de contractes.

stats