MERCAT DE TREBALL
Economia 04/02/2015

El millor gener des del 2007 no evita que l’atur creixi

El nombre de desocupats és el de fa cinc anys, però ara hi ha 120.000 treballadors menys

Elena Freixa
4 min
El 41% dels aturats no reben cap ajuda a Catalunya; al conjunt de l’Estat la gent en aquesta situació ha crescut fins a arribar als tres milions de persones sense una protecció que ja només és de 808 euros al mes.

BarcelonaEl mercat laboral català en va deixant una de freda i una de calenta en el lent camí cap a la recuperació. Al gener va aportar una dada a priori positiva: el nombre d’aturats a Catalunya, 582.800 persones, és la cota més baixa dels últims cinc anys en un mes de gener. Tot i ser un mes tradicionalment negatiu, l’augment de 6.800 aturats és el més lleu que es registra en un mes de gener des del 2007. El patró és repeteix a Espanya, on l’increment d’aturats en quasi 78.000 persones suposa el gener més benèvol en termes d’atur dels últims set anys i situa el total d’inscrits a les oficines d’ocupació en 4,52 milions de persones. De nou, un bri d’esperança que es veu enterbolit per una altra realitat: la generació de llocs de treball no avança al mateix ritme.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’ocupació avança lenta

Hi ha encara 120.000 cotitzants menys que el 2010

Si bé les dades d’atur permeten la comparació amb fa cinc anys, abans de la segona recessió en què va entrar l’economia, no es pot dir el mateix de l’ocupació. Catalunya registrava al gener més de 2,9 milions de cotitzants, una xifra que encara és lluny de la del 2010, quan hi havia 120.000 persones més donades d’alta a la Seguretat Social. Aquestes dues velocitats al mercat de treball es mantenen des de fa mesos i aigualeixen l’eufòria que el govern espanyol ha venut últimament sobre la recuperació econòmica. En l’últim any, l’atur ha caigut un 8% a Catalunya, però en canvi l’ocupació ha repuntat només un 3% (87.400 cotitzants més). L’estadística del ministeri, basada en els registres de les oficines d’ocupació, no permet xifrar quina part d’aquesta desaparició d’aturats respon al desànim en la recerca de feina o a l’emigració.

Malgrat les ombres, tant el govern espanyol com la Generalitat van insistir ahir a destacar les bones perspectives que destil·la el mercat laboral tot i l’ensopegada “habitual” del gener, segons va defensar el secretari d’Ocupació i Relacions Laborals, Joan Aregio. La desaparició de 28.000 cotitzants catalans s’explica, va dir, per un fenomen estacional lligat sobretot al final de la campanya de Nadal. Les dades ho corroboren: els serveis van generar més de 6.000 nous aturats, mentre que la indústria va reduir lleument el nombre de desocupats (-274 persones) i també ho va fer la construcció (-1.100). A més, l’atur va repuntar sobretot entre les dones, que acostumen a acaparar més percentatge de l’ocupació temporal que generen el comerç i altres serveis durant la temporada nadalenca.

Si es deixa al marge aquest efecte, l’estadística mostra un descens de més de 43.000 aturats a tot l’Estat, una dada que segons el govern espanyol amaga una recuperació en marxa al mercat de treball. La lectura dels sindicats, però, és contrària i ahir CCOO va assegurar que la recaiguda del gener desmunta el discurs “triomfalista” de l’executiu de Mariano Rajoy.

Contractació temporal

Quasi el 90% dels contractes tenen data de caducitat

La qualitat de la nova ocupació és el principal repte que afronta el mercat laboral, ja no català sinó espanyol, tot i la millora de la tendència l’últim any. El portal d’ofertes de feina Infojobs va donar ahir un avís: “Hem estat observant que el nombre d’ofertes de contractes indefinits va baixant”, va dir l’empresa. Si el 2008 una de cada tres ofertes brindava un contracte fix, aquest gener aquest tipus de contractació només suposava el 22% dels anuncis.

Segons les dades del ministeri, la contractació eventual va ser clarament majoritària. Prop del 90% dels 200.000 nous contractes del mes passat van ser temporals i els indefinits va ser poc més del 10%, tot i millorar els registres respecte a l’any passat.

Aturats menys protegits

Cauen un 6% en un any els aturats que reben prestació

En els últims 12 mesos, s’ha seguit aprimant la xarxa de protecció i el nombre de persones que cobren alguna prestació ha baixat un 6% respecte al gener del 2014. En concret només el 59% dels aturats a Catalunya reben alguna ajuda.

A Espanya, la protecció està dos punts per sota i només el 57% dels aturats reben prestació. En tres anys, la xifra d’aturats sense ingressos, que s’acosta als tres milions, ha crescut en mig milió de persones. Els ingressos també s’han reduït i la prestació mitjana és de 808 euros, quasi 50 euros menys que el 2013.

Per combatre l’atur gairebé crònic, el govern espanyol ha posat en marxa una ajuda a aturats majors de 45 anys sense ingressos i amb càrregues familiars que en només 15 dies ja ha generat 24.500 sol·licituds.

L’evolució dels salaris

Les patronals avisen que apujar sous pot truncar la recuperació

L’evolució al mercat de treball té un debat de fons: el de l’evolució dels sous, que han baixat els últims dos anys de manera important i que ara els sindicats lluiten per fer revifar. CCOO i la UGT confronten postures amb la CEOE de cara a signar un pacte que guiarà les pujades de sous dels tres anys vinents. La negociació enfila la recta final i ahir els empresaris van advertir que és “crucial” esquivar una pujada de costos laborals que posi traves a la creació de llocs de treball els pròxims mesos. Ahir estava prevista una trobada bilateral que podia rubricar un acord, però que va ajornar-se per als pròxims dies.

Màxim històric de la confiança del consumidor

L’indicador de confiança del consumidor es va situar al gener en 99,6 punts, 9 punts més per sobre de la dada del mes anterior, de manera que assoleix el màxim de la sèrie històrica, per sobre dels 98 punts del gener del 2005, que era fins ara el valor més elevat d’aquest indicador, segons dades del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS).

En aquest increment hi tenen un pes destacat la valoració de la situació actual, que creix 8,3 punts respecte al desembre, i el creixement de 9,8 punts en l’índex de les expectatives, que també se situa en el valor més alt de tota la sèrie.

Segons l’estudi del CIS, l’índex de valoració de la situació actual se situa en 85,1 punts. Les perspectives dels consumidors són positives en cadascun dels principals components de l’estudi, com l’evolució de l’economia, l’evolució de l’ocupació o la situació de les llars.

stats