Economia 02/06/2017

L’atur i l’afiliació recuperen els nivells de l’inici de la crisi

La creació d’ocupació bat rècords, però el 90% dels contractes són temporals

Natàlia Vila
2 min

BarcelonaLa recuperació del mercat de treball comença a prendre forma, si més no en les xifres. L’inici de la temporada d’estiu ha permès consolidar un ritme creixent de baixada de l’atur i d’augment de les afiliacions, és a dir, de les persones que es donen d’alta a la Seguretat Social. Al maig es van ocupar 223.193 persones a tot Espanya: és la millor dada en un mes de maig de tota la sèrie històrica i situa el nombre total d’afiliats en els 18,34 milions, un nivell de cotitzants que no es veia des de desembre del 2008, segons les dades que va fer públiques ahir el ministeri d’Ocupació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Al mateix temps que hi ha més persones que troben feina, també cau la xifra de les que estan apuntades a les llistes de l’atur. El mes passat l’atur va baixar en 111.908 persones en relació al mes anterior, fins als 3.461.128 aturats al conjunt de l’Estat. Una xifra que tampoc es veia des del gener del 2009.

Quantitativament, doncs, aquestes dades conviden a l’optimisme: en els últims vuit anys l’atur registrat havia disminuït de mitjana -en aquest mateix mes- en 82.000 persones. D’aquesta manera, el nombre total d’aturats registrats aquest maig supera aquesta mitjana i es redueix -per quart any consecutiu- en més de 110.000 persones.

Catalunya ha estat la segona comunitat on més ha baixat l’atur. Fins a 16.261 persones es van desapuntar de les llistes durant el mes de maig, fet que situa el nombre total d’aturats en els 409.490. L’única comunitat que millora aquest registre és Andalusia, amb 23.095 aturats menys, i just per darrere de Catalunya hi ha Madrid, amb una reducció de 9.908 persones apuntades a les llistes oficials.

L’estiu de la precarietat

“Caldrà veure quanta d’aquesta ocupació es consolida”, va avançar ahir el secretari de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta, que es va voler “reservar l’eufòria” per després de l’estiu. El govern espanyol, en canvi, no en té dubtes. Rajoy va assegurar que “les polítiques econòmiques funcionen” com a resum valoratiu de les dades. Les patronals no només van celebrar les xifres sinó que van demanar encara més flexibilitat i menys càrrega fiscal “per poder seguir generant llocs de treball”. A l’altre extrem, els sindicats mantenen els dubtes per l’alta taxa de temporalitat.

De fet la qualitat del treball continua sent la nota negativa. La recuperació en xifres encara no es trasllada en contractes estables i duradors. Tot i que aquest mes de maig es van signar més contractes que mai a tot Espanya (més de dos milions), només un 8% (167.267) d’aquests van ser indefinits. A Catalunya l’equivalència és similar: nou de cada deu, doncs, continuen sent temporals, vinculats en aquest cas a l’estiu que tot just comença.

De fet l’atur va baixar en tots els sectors, però els serveis van tornar a ser l’activitat econòmica protagonista. Aquest sector va reduir la llista d’aturats en gairebé 71.000 persones a tot l’Estat (un 2,9% menys). En la construcció es va reduir en 14.907 persones (una baixada d’un 4,3%); en agricultura, en 11.677 (un 6,7% menys); en la indústria va baixar en 10.724 desocupats (un 3,3 % menys), i en el col·lectiu sense una ocupació anterior les llistes es van reduir en 3.606 persones (un 1,2% menys).

stats