Economia 04/10/2017

L'Audiència Nacional investigarà Ron i Saracho per la caiguda del Popular

El magistrat Fernando Andreu admet tres querelles contra els expresidents del banc i contra PwC

Xavier Grau / Júlia Manresa
2 min
El govern espanyol presumeix d’haver resolt la crisi del Popular sense cap injecció de diner públic. A la imatge, una oficina del banc ja liquidat.

Barcelona / MadridL'Audiència Nacional investigarà els expresidents del Banco Popular Ángel Ron i Emilio Saracho i els membres dels seus consells d'administració per presumptes delictes en la gestió de l'entitat que van portar a la seva resolució.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El magistrat Fernando Andreu –que ja va investigar el cas Bankia–, titular del jutjat central d'instrucció número 4, ha admès a tràmit tres de les querelles que es van presentar contra els antics gestors de l'entitat. D'aquesta manera se suma al criteri de la fiscalia, que ja va demanar la investigació del cas en apreciar-hi indicis de delicte.

La investigació se centrarà en dos aspectes clau. D'una banda, la macroampliació de capital de l'entitat quan encara era president Ángel Ron. En aquest cas s'investigarà si es va donar als inversors informació comptable que no reflectia la situació real de l'entitat, cosa que podria constituir un delicte contra els mercats i els consumidors.

En segon lloc, el magistrat també vol investigar la gestió durant l'època de Saracho, especialment la campanya de desprestigi de l'entitat que denuncien els querellants, que va fer caure el preu de l'acció, fet que podria haver tingut com a conseqüència que algunes persones obtinguessin importants beneficis i constituiria un delicte de manipulació dels mercats.

A més, l'Audiència Nacional també ha admès a tràmit la querella presentada per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) contra el banc, Ron i també contra l'auditora PricewaterhouseCoopers (PwC), per la presumpta comissió de delictes de falsedat comptable i estafa d'inversors.

En la interlocutòria, però, el jutge demana a l'OCU que abans de personar-se dipositi 20.000 euros en concepte de fiança perquè entén que l'associació té un interès específic com a defensora dels drets dels consumidors i usuaris; a la vista del nombre de querellats, considera que aquesta quantitat és procedent i adequada.

stats