Economia 01/10/2012

El sector de l'automòbil s'aferra a les ajudes per remuntar la pitjor dada de vendes a Espanya

L'increment de l'IVA al setembre va aguditzar la crisi, amb una caiguda de les matriculacions del 35% a Catalunya

Elena Freixa
1 min
L'aprovació d'un pla d'ajudes a la compra de vehicles era una mesura esperada per fabricants i concessionaris.

BarcelonaEl programa d'ajudes directes a la compra de cotxes entra en vigor aquest dilluns, coincidint amb un nou mínim de vendes a Espanya al setembre. Les matriculacions van caure un 36% a tot l'Estat, amb 35.146 vehicles venuts, mentre que la davallada a Catalunya va ser del 35% respecte al mes anterior.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La pujada de l'IVA al 21% el mes passat explica gran part de la patacada de les vendes, una tendència negativa que el sector confia a remuntar gràcies al pla de subvencions, el PIVE, que preveu ajudes de 2.000 euros per a la compra de vehicles poc contaminants a canvi de substituir els que tinguin més de 12 anys de vida.

La patronal de fabricants de vehicles, Anfac, ha assegurat que el pla comportarà "ingressos extra" per a l'administració i que cada euro que es posi en ajudes seran tres euros que ingressaran les arques públiques per la via dels impostos.

Amb les ajudes, la patronal dels concessionaris (Aniacam) confia a tancar l'any amb unes vendes per sobre de les 700.000 unitats a tot l'Estat. La xifra, tot i ser un mínim històric, estava en perill si les matriculacions continuaven caient. També espera que es freni el tancament de concessionaris i la pèrdua de llocs de treball que, segons els seus càlculs, podria arribar als 2.000 treballadors aquest any.

stats