Economia 01/12/2015

L'autoritat fiscal alerta que els interessos del deute català són "insostenibles"

Per primer cop s'alinea amb la posició de Montoro i beneeix la intervenció de les finances de la Generalitat, però amb matisos. Adverteix que Mas Colell ja "tirat la tovallola" amb el dèficit

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Cristóbal MOntoro, amb Mas Colell, en una imatge d'arxiu / ARA

MadridQuè passarà quan Catalunya deixi de cobrar el FLA i el govern espanyol li reclami els interessos del deute pendent? L'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), l'organisme encarregat de supervisar els comptes de l'Estat i de les comunitats i vetllar pel compliment del dèficit, veu un futur molt funest. "El deute pot tenir trajectòries explosives, és una situació problemàtica", alerten fonts de l'organisme. En el seu últim informe sobre els pressupostos de les autonomies pel 2016, que inclou un anàlisi del deute de cada territori, l'Airef adverteix de la "insostenibilitat del deute català". Esgrimeix tres raons. Primer, "la incertesa del context polític". Segon i derivat del primer, la dificultat que tindrà la Generalitat per pagar interessos un cop s'acabi es tanqui l'aixeta del FLA. I tercer, la sensació que diferents comunitats, inclosa Catalunya, ja han "tirat la tovallola" amb el compliment del dèficit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Govern ja ha pagat fins a 2.000 milions d'euros d'interessos del fons de liquiditat autonòmic. Això vol dir que els catalans estem pagant pels diners que nosaltres mateixos hem aportat a l'Estat a través d'impostos recaptats per Hisenda –si bé aquest any per primer cop el FLA és a interès zero– com a resposta a un sistema de finançament obsolet pendent de reformar-se. L'escenari del qual alerta l'Airef és a mitjà termini: quan la Generalitat, amb la porta tancada a finançar-se directament als mercats i en un context "d'estrès econòmic i de fricció institucional", no tingui manera de finançar-se.

Per a l'Airef la mare dels ous del problema és l'existència del FLA mateix, que ha creat un règim de "desigualtat" entre comunitats autònomes. Amb tot, l'autoritat fiscal és partidària d'aplicar mesures de prevenció i de control dels comptes de la Generalitat i beneeix, en aquest cas, la intervenció financera del govern espanyol a Catalunya.

Enfrontada amb el ministeri de Cristóbal Montoro per fer cas omís als seus informes i no passar-los informació de rellevància –com el dèficit de l'Estat–, l'Airef per primer cop s'alinea amb el govern de Mariano Rajoy pel compliment de les comunitats autònomes. De totes maneres, evita mullar-se i recomanar les condicions de la intervenció de les finances també de la resta d'autonomies adherides al FLA, un mecanisme que l'organisme no controla.

Incompliment del dèficit

Les quatre comunitats a la llista negra, que tenen un "risc molt elevat d'incompliment" del dèficit el 2016, són Catalunya, Extremadura, Múrcia i el País Valencià. L'Airef recomana, com a mesures preventives, reforçar la figura de la interventora general dels comptes de la Generalitat, però que en lloc d'informar Hisenda com ha imposat Montoro, que informi periòdicament al Govern del compliment dels comptes. Segon, també demana l'aplicació de l'article 19 de la llei d'estabilitat pressupostària (LOEPSF), que significa que Hisenda reclami a les autonomies en el termini d'un mes un nou pla d'ajustament.

L'Airef, però, reitera a Hisenda que hauria de donar més marge a Catalunya, preveient que ha "tirat la tovallola" amb el dèficit. Fonts de l'autoritat recorden que la Generalitat no està complint la reducció de despesa prevista en el seu pla economicofinancer (PEF) aprovat al juliol pel Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), després que Hisenda obligués Mas Colell a refer-lo, i que es tracta de l'única comunitat que no ha presentat els comptes per al 2016.

Felicitacions a Balears

L'Airef felicita, i amb entusiasme, el Govern Balear pels seus comptes. Fet que li ha permès passar de grup de risc molt elevat, al costat de Catalunya, a un risc moderat. "Són uns pressupostos molt concrets, i realment orientats a la intenció d'arribar als objectius".

stats