RETALLADA DE L’AUTOGOVERN
Política 24/11/2015

Com vol intervenir Rajoy les finances de la Generalitat?

El Govern no sap a quines partides ha de donar prioritat amb les noves obligacions del ministeri

Dani Sánchez Ugart
3 min
Com vol intervenir Rajoy les finances  de la Generalitat?

MadridLa intervenció de les finances de la Generalitat anunciada divendres va causar astorament entre els governants catalans, que esperaven veure’n la lletra petita per saber l’abast de la decisió. Dissabte, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar aquesta lletra petita, que posa negre sobre blanc que es tracta d’una intervenció en tota regla i que suposa un pas de gegant, però enrere, pel que fa a l’autogovern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, segons va lamentar ahir el secretari general d’Economia de la Generalitat, Albert Carreras, el document no és clar, i el Govern encara no sap ben bé quines seran les despeses que quedaran cobertes pels diners que transfereixi a crèdit l’Estat i quines no. “No sabem qui hem de prioritzar ni quan podrem pagar perquè ens han canviat els criteris de priorització i de terminis de pagament i no ens han donat noves instruccions sobre quins seran”, va afirmar Carreras a l’ACN.

Despesa obligatòria

Detallades les partides en què es poden pagar factures

Un dels objectius de la intervenció és limitar exactament quines despeses pot fer la Generalitat a càrrec de fons del FLA. Per això, a la publicació del BOE hi ha dues pàgines d’epígrafs dels pressupost de la Generalitat que queden coberts per aquestes despeses, dividits en dos grups de prioritats. El primer, en què el pagament als creditors es descompta directament dels diners del FLA, són aquells que tenen a veure amb la sanitat, el suport a la família i l’educació. En el segon bloc, s’inclouen aquelles partides que poden ser pagades amb els recursos de la Generalitat diferents dels que provenen del FLA (és a dir, tributs cedits i propis i recursos del sistema de finançament), i que prioritàriament s’hauran de dedicar a despeses dedicades al pagament del deute, la justícia, la seguretat, les infraestructures i les polítiques d’ocupació. El Govern, però, no té clar si ara, amb les noves normes, tenen prioritat els proveïdors -com fins ara- o tota la despesa social i sanitària, que inclou altres conceptes com les subvencions. Tot i això, el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, va assegurar ahir a les farmacèutiques que cobraran la mensualitat sense problema, ja que el pagament estava programat arribés el FLA o no.

Les excuses de la mesura

Catalunya és “un risc per a l’interès general”

Al BOE de dissabte també es detallaven els motius que han dut a la intervenció. Rajoy al·lega que la situació a Catalunya ha esdevingut “un risc per a l’interès general” i posa com a argument la rebaixa de la qualificació creditícia. També fa referència a les declaracions dels governants catalans, els quals, segons ell, apunten a l’impagament a proveïdors i del deute. Finalment, el govern espanyol afirma que desconfia de la Generalitat pels 1.300 milions de dèficit que segons ells els van amagar, tot i que Mas-Colell ho nega.

Informació mensual

Informes de la interventora i factures electròniques

Entre les imposicions que suposa la intervenció hi ha l’obligació de la interventora general dels comptes de la Generalitat d’emetre un informe que acrediti que el Govern no es gasta ni un euro de tot el seu pressupost (i no només del que rep del FLA) en una finalitat que “contravingui l’ordenament jurídic vigent”. És a dir, que no hi ha diners per preparar la independència. Aquesta obligació d’informació s’estén també a les entitats dependents del govern català. A més, la Generalitat haurà de connectar-se al sistema de factures electròniques de l’Estat, perquè els homes de negre d’Hisenda puguin veure remotament en què es gasta cada euro, i actuar si salta alguna alarma.

Pressió a l’empleat públic

‘Botó del pànic’ per a funcionaris i amenaça a la interventora

Per evitar possibles astúcies polítiques, el govern espanyol va decidir posar la pressió en la base. L’executiu donarà “empara” als funcionaris i alts càrrecs de la Generalitat que denunciïn qualsevol anomalia o despesa que contravingui les noves condicions. Per fer-ho, el ministeri d’Hisenda habilitarà un botó del pànic per als funcionaris i ahir ja va posar a disposició un correu perquè hi puguin fer consultes i informar sobre els dubtes de legalitat d’actuacions que se’ls exigeixin. A més, l’executiu espanyol apunta també directament a la interventora del Govern, que haurà de signar documents de conformitat amb l’acció financera mensualment. Si alguna despesa no s’ajusta a la normativa, la interventora -que és funcionària i no un càrrec polític- serà responsable penalment per aquesta despesa, en virtut d’un canvi legal promogut pel PP.

Vigilància directa de Rajoy

Informes periòdics al consell de ministres

Tot plegat tindrà un control directe de Mariano Rajoy, que rebrà els informes sobre el compliment de les mesures puntualment a través del consell de ministres i la comissió d’afers econòmics.

stats