Economia 30/11/2011

L'Ecofin considera els avals conjunts a la banca per sortir de la crisi

Espanya és partidària d'aquests avals conjunts mentre que Alemanya s'hi ha mostrat contrària. Elena Salgado ha demanat solucions ràpides abans d'acabar l'any

Efe
2 min

Brussel·lesEspanya és partidària d'aquests avals conjunts, tot i que la vicepresidenta econòmica en funcions del Govern, Elena Salgado, ha reconegut aquest dimarts que es necessiten solucions ràpides abans de finals d'any i que, de no tenir aquest plantejament prou avançat, caldrà aplicar l'esquema actual.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Des de la caiguda de Lehman Brothers el 2008, la UE permet als països concedir avals a les seves entitats financeres, però fins ara no s'havia plantejat la possibilitat que aquests avals tinguin caràcter europeu en lloc de nacional.

Fonts pròximes a les negociacions asseguren que encara hi ha un grup de països partidaris de desenvolupar aquesta opció, com Espanya, i l'oposició frontal de països com Alemanya, que fa poc probable que tiri endavant.

L'opció més probable sembla ser, segons les mateixes fonts, un esquema basat en garanties nacionals, però que inclogui elements nous, més enllà d'allò acordat el 2008.

El BEI per Magdalena Álvarez, també a l'agenda

Una altra de les qüestions en l'agenda d'avui és el nomenament del proper president del Banc Europeu d'Inversions (BEI), un càrrec que podria ocupar l'exministra espanyola de Foment Magdalena Álvarez.

També són candidats a aquest càrrec el secretari d'Estat alemany d'Exteriors, Werner Hoyer, i l'actual president del BEI, el belga Philippe Maydstadt, qui ocupa el lloc des de 2000 i pot optar a un tercer mandat de sis anys.

Els vint analitzaran, d'altra banda, dues propostes legislatives presentades per la Comissió Europea la setmana passada dirigides a ampliar el control sobre les finances públiques dels països europeus i assegurar que es compleixen amb els objectius de dèficit i deute pactats a nivell comunitari.

Acords previs

Brussel·les va proposar que els estats membres li lliuressin, anualment i abans d'aprovar-lo, un esborrany del pressupost nacional de l'any següent, de manera que pugui opinar sobre el text i observar si incompleix les normes comunitàries.

Així mateix, va proposar que el Consell de la UE, la institució que engloba els 20 socis europeus, pugui recomanar a un dels països membres que demani ajuda financera si té problemes greus de finançament.

stats