Economia 27/09/2013

L'economia catalana s'estabilitza el segon trimestre però encara cau un 1,3% respecte de fa un any

El PIB acumula un descens de l'1,3% respecte al mateix període de l'any passat. La bona notícia és que ha deixat de caure després de set trimestres

Efe
1 min

BarcelonaEl producte interior brut (PIB) de Catalunya ha registrat una caiguda interanual de l'1,3% en el segon trimestre d'aquest any, un resultat que, malgrat que segueix sent negatiu, suposa una lleugera millora respecte al primer trimestre, en què l'economia catalana va retrocedir un 1,7%, si es compara amb el mateix període de l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Malgrat la caiguda interanual, si es mira l'evolució per trimestres, el PIB català va deixar de caure el darrer trimestre després de fer-ho durant set trimestres consecutius. Així, entre l'abril i el juny l'economia va tancar plana, segons les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat).

El conjunt de l'economia catalana registra taxes negatives a causa de la caiguda de la demanda interna (-3,9 punts), ja que el saldo exterior té una contribució positiva (2,3 punts).

En el període d'abril a juny, la demanda interna es redueix un 3,9% interanual, una reducció menor a l'experimentada en els tres mesos anteriors (-4,7%).

Aquest deteriorament de la demanda interna ve determinat per tots els seus components, ja que el consum de les llars cau un 3%, la despesa de les administracions públiques es contreu un 1,9% i la formació bruta de capital baixa un 8,4%.

Per la seva banda, l'aportació positiva del sector exterior a l'economia catalana és de 2,3 punts i continua sent l'única font de creixement del PIB de Catalunya des de l'òptica de la demanda.

Aquest resultat s'ha produït tant per la reducció de les importacions (-0,1%) com per l'increment de les exportacions (+2,4%) en el segon trimestre del 2013.

stats