Economia 28/03/2018

L'eòlica cobreix un terç de la demanda elèctrica al març i rebaixa el rebut de la llum

El clima porta el preu del mercat majorista espanyol a mínims a la UE

Xavier Grau
2 min
El 2017 va ser el pitjor any de l’últim lustre en energia renovable

BarcelonaEl mes de març plujós i marcat per vents, especialment pel pas de diferents fronts atlàntics, ha disparat la producció d'energia renovable, especialment l'eòlica, amb el consegüent abaratiment del preu del megawatt (MW) al mercat majorista i, en menor mesura, en un cost reduït del rebut de la llum per a les llars.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons les dades de Red Eléctrica, l'operador del sistema, al mes de març un terç de la generació a Espanya (32,9%) va ser d'origen eòlic. A més, les pluges van fer millorar el nivell dels embassaments i la producció d'electricitat d'origen hidràulic es va situar en el 19% del total, i pràcticament va igualar l'energia nuclear, que va cobrir el 19,2% de la demanda.

Aquestes condicions climatològiques van fer baixar a mínims la producció energètica amb tecnologies més cares i contaminants, com els cicles combinats de gas, que només van aportar el 5,4% de la generació, o el carbó, que va generar un 5,9% de l'electricitat.

Així, segons les dades de Red Eléctrica, i malgrat que la demanda va pujar al març un 4,7% respecte al mateix mes de l'any anterior, les tecnologies renovables fins al 28 de març va aportar un 56,6% de la generació. L'eòlica va aportar 6.937 gigawatts hora (GWh), un 32,9% de la producció, una quantitat que és un 62,7% superior al mateix mes de l'any anterior.

Amb aquesta quantitat de producció renovable el marcat elèctric majorista espanyol està marcant els preus mínims de la Unió Europea, quan normalment ho fan els països escandinaus. Així, s'espera que demà, Dijous Sant, Espanya serà l'estat de la Unió Europea amb el preu majorista més barat, de 27,73 euros per megawatt hora (MWh) de mitjana. Un preu que és un 37% inferior al marcat aquest dimecres, segons l'operador del mercat, Omie. Dissabte passat el preu majorista a Espanya ja va ser el més baix de la UE, amb 22,91 euros el MWh de mitjana.

El preu majorista de l'electricitat té un pes aproximat del 35% del rebut final de la llum, mentre que al voltant d'un 40% són els peatges i aproximadament el 25% restant són impostos (IVA i impost a l'electricitat).

No obstant això, l'augment de producció renovable té una traducció en el rebut. Així, una llar tipus, de quatre membres, amb una tarifa 2.0 i una potència contractada de 4,4 kW i unconsum de 325 kWh, hauria pagat els tres primers mesos d'enguany 103.18 euros, per 107,41 euros el mateix període de l'any anterior, xifra que representa un descens del 3,93% en el rebut.

stats