Economia 09/06/2017

L'Estat pagarà 172 milions a les petrolieres Repsol, Cepsa i Disa

Va obligar a vendre el gas butà per sota del preu de cost

Ara
2 min
Clinc-clinc-clinc

MadridEl consell de ministres ha aprovat aquest divendres recórrer al fons de contingència amb l'objecte d'indemnitzar amb 172 milions d'euros les petrolieres Repsol, Cepsa i Disa, i complir d'aquesta manera diverses sentències en què es condemna l'Estat per obligar les empreses a vendre butà a pèrdua.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les autoritzacions cursades pel consell de ministres s'articulen al voltant de 8 acords per respondre al mateix nombre de resolucions judicials condemnatòries.

Cepsa rebrà 55,5 milions per una sentència del Suprem de febrer d'aquest any. Per la seva banda, Repsol obtindrà 104 milions d'euros en execució de 5 resolucions judicials, totes ratificades en cassació pel mateix tribunal en els primers mesos del 2017.

Pel que fa a Disa, l'empresa suma 2 sentències a favor seu, una per import d'1,2 milions i una altra, de més quantia, per 10,9 milions. Les indemnitzacions inclouen els interessos anuals associades a uns imports sobre els quals els tribunals van començar a sentenciar el 2014.

En analitzar els diferents casos, el Suprem va concloure que el govern havia fixat als operadors de butà unes tarifes en què no es recullen tots els costos en què incorren.

El tribunal va tenir en compte no només els ingressos que s'haurien obtingut d'aplicar les referències de preus adequades, sinó també aspectes com la situació d'oligopoli en el sector, la no importació de tot el gas liquat del petroli (GLP) que es comercialitza i les variacions dels costos de les fluctuacions del mercat.

El tribunal va concloure que, tot i que pot imposar un deure de suportar el dany, quan el govern, en l'exercici de la seva competència, pren una determinada opció de política econòmica no cal imposar aquesta obligació si s'està obligant a "la venda a pèrdua durant un període prolongat de temps ".

Segons el Suprem, l'actitud del govern implicava "una vulneració del principi de proporcionalitat en la intervenció pública de la fixació específica de preus màxims de GLP que s'havia acordat i que va ser objecte d'anul·lació".

Indemnització a Endesa

A part d'aquest import per indemnitzar les petrolieres, l'Estat també utilitzarà el fons de contingència perquè el ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital indemnitzi Endesa amb 2 milions d'euros per complir amb una sentència del Tribunal Suprem relacionada amb la revisió dels peatges d'electricitat.

stats